Ευχάριστα τα νέα για το Άστορ, όχι και τόσο για το αγαπημένο ΙΝΤΕΑΛ, μετά την απόφαση του Κεντρικου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.
Μετά από έντονες πιέσεις από θεσμικούς φορείς και τη σινεφίλ κοινότητα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεδρίασε και αποφάσισε για το ζήτημα της κήρυξης της χρήσης των κινηματογράφων ΙΝΤΕΑΛ και Άστορ ως διατηρητέας. Όπως θα διαπιστώσετε από την παρακάτω απόφαση, αν και στην περίπτωση του Άστορ η χρήση του χώρου ως κινηματογράφου είναι ξεκάθαρη και υπό καμία αίρεση, στην περίπτωση του ΙΝΤΕΑΛ κηρύσσεται μεν διατηρητέα η χρήση του κινηματογράφου, αλλά επιτρέπεται και η λειτουργία άλλων πολιτιστικών χρήσεων αλλά και συνεδριακού κέντρου.
Θυμίζουμε ότι στη σύμβαση εκμίσθωσης που υπεγράφη στις 17.01.23 μεταξύ του ιδιοκτήτη ΕΦΚΑ και του αναδόχου του διαγωνισμού προβλεπόταν μόνο η λειτουργία συνεδριακού κέντρου και θεάτρου, με τους δυο ενδιαφερόμενους να αποστέλλουν ενστάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτώντας να μην κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του κινηματογράφου. Διαβάζοντας την απόφαση που πάρθηκε τελικά, στην περίπτωση του ΙΝΤΕΑΛ η χρήση του κινηματογράφου καθίσταται μεν υποχρεωτική, πλην όμως ο τρόπος λειτουργίας και η αναλογία χρήσης του χώρου ως κινηματογραφική αίθουσα σε σχέση με τις υπόλοιπες προβλεπόμενες χρήσεις αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του αναδόχου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, στην περίπτωση που ο ανάδοχος δεν επιθυμεί την ουσιαστική λειτουργία της κινηματογραφικής αίθουσας, μπορεί κάλλιστα να πραγματοποιεί περιστασιακές προβολές, ώστε να είναι τυπικά νόμιμος, αλλά επί της ουσίας να αξιοποιεί τον χώρο κυρίως ως συνεδριακό κέντρο και ως μέρος «άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων». Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πράξη, αλλά αν κρίνουμε από τη σύμβαση εκμίσθωσης που έχει υπογραφεί, αλλά κι από τις ενστάσεις που εστάλησαν από τον ανάδοχο στο υπουργείο, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι.
Ορθότατη η κίνηση στην περίπτωση του ΑΣΤΟΡ, μα δυστυχώς, η τύχη του ΙΝΤΕΑΛ, της ιστορικής αυτής αίθουσας του κέντρου, παρά τις αντιδράσεις του αθηναϊκού κοινού, την οργανωμένη εκστρατεία σωτηρίας από τους ανθρώπους της βιομηχανίας, αλλά και τις παρεμβάσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημάρχου Αθηνών, αφέθηκε. τελικά, στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου:
Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε το χαρακτηρισμό της χρήσης των κινηματογράφων IDEAL και ΑΣΤΟΡ ως διατηρητέας.
Συγκεκριμένα, το συμβούλιο κατά́ τη συνεδρίασή του την Παρασκευή́ 28/04/2023 εξέτασε το ιστορικό́ των δυο κινηματογράφων και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά́ τη δημοσιοποίηση των αιτιολογικών εκθέσεων, τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφάνθηκε ως εξής:
- Χαρακτηρίζει διατηρητέα τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου IDEAL ο οποίος λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο των διατηρητέων κτιρίων, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, κτίριο Prokesch Von Osten πρώην Ελληνικόν Ωδείον και Μέγαρο Σλήμαν Μελά. Στους χώρους της διατηρητέας χρήσης του κινηματογράφου θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου. Η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής συνοδεύεται με όρους που αφορούν την πρόταση εκπόνησης Master Plan του οικοπέδου Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 46 για την αρχιτεκτονική μορφολογία, ογκοπλασία, χωροθέτηση, τροποποίηση, ανακατασκευή και τον καθορισμό των ορίων της περιοχής την οποία καταλαμβάνει η διατηρητέα χρήση στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της γειτνίασης με τα περιβάλλοντα διατηρητέα κτίρια. Οι όροι στοχεύουν στο να υπογραμμίσουν τη σχέση των κινηματογραφικών αιθουσών, χώρων πολιτισμού με την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας αλλά και με την φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας. Η διατήρηση της χρήσης αυτής συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπόσημου αυτού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική ζωή της πόλης.
- Χαρακτηρίζει διατηρητέα τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ ο οποίος λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στο ισόγειο επταώροφου κτιρίου (6 όροφοι και πατάρι με δώμα), χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο (ΦΕΚ 314/Δ/21-05-84) και έργο τέχνης (ΦΕΚ 331/Β/9- 06-81), με την επωνυμία «Μέγαρο Εφεσίου.
Tο θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο ΚΕΣΑ έπειτα από την επιστολή που απέστειλε τον Δεκέμβριο 2022 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα της κήρυξης διατηρητέας χρήσης ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΕΝ.
Να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός των χρήσεων 47 θερινών κινηματογράφων και δύο κτιρίων θερινών κινηματογράφων με την ΥΑ 20768/4198/9-7-1997 – ΦΕΚ 648/Δ/25-7-1997, είχε γίνει επίσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Το ΚΕΣΑ εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτίρια της πόλης προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου και θεωρεί ότι τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίησης του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνικής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη. Δεν πρέπει να διακυβεύεται η απώλεια μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη της Αθήνας, της οποίας η αξία σε μετρήσιμους και μη μετρήσιμους όρους, είναι πολύ μεγάλη.