Οι καλύτεροι της χρονιάς: Πρόβα Όσκαρ με φαβορί και δεκάδες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:27
11/12

Οι καλύτεροι της χρονιάς: Πρόβα Όσκαρ με φαβορί και δεκάδες

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012, σε κάτι που δε μοιάζει να απέχει πολύ από την αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία, τη σύνθεση της οποίας θα ξέρουμε τον Ιανουάριο. Δείτε και τις επιλογές του περιοδικού Time. Εσείς βγάλατε τη δεκάδα σας;

Από την Ανθή Νταουσάνη

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012, σε κάτι που δε μοιάζει να απέχει πολύ από την αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία, τη σύνθεση της οποίας θα ξέρουμε τον Ιανουάριο. Αν εξαιρέσουμε την «Αγάπη» του Χάνεκε, που βρίσκεται μέσα στις λίστες των υπολοίπων βραβείων, η δεκάδα του AFI (American Film Institute) καταρτίζεται από τα φαβορί. Μας λείπει βεβαίως κι ο «Master», αλλά καθώς φαίνεται κι από τις επιλογές των ενώσεων κριτικών της Αμερικής (όσων μέχρι στιγμής έχουν απονείμει τις διακρίσεις τους), τελικά η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον έχει μείνει στις πίσω θέσεις της οσκαρικής κούρσας.

Σε μια ακόμα δεκάδα, αυτήν τη φορά από το περιοδικό «Time», οι εκπλήξεις είναι περισσότερες. Όχι απλώς καταλαμβάνει μόλις το νούμερο 6 η αγαπημένη των κριτικών, Κάθριν Μπίγκελοου και το «Zero Dark Thirty» της, αλλά επιπλέον βρίσκουμε στην τέταρτη θέση την «Άννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ, μια ταινία που δεν είχε συζητηθεί ως τώρα ανάμεσα στους καλύτερους, δυο φιλμ που δεν έχουμε δει στην Ελλάδα (το «Dark Horse» του Τοντ Σόλονζ που διεκδίκησε το Χρυσό Λέοντα της Βενετίας και το «Dragon» του Πίτερ Τσαν), ένα animation (το μπαρτονικό «Frankenweenie»), αλλά και το «Invisible War» του Κέρμπι Ντικ, μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και το ντοκιμαντέρ, με θέμα την «επιδημία» βιασμών μέσα στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.

Το «Time», που θυμίζουμε ότι επέλεξε να αναδείξει ως χειρότερη ταινία της χρονιάς το «Cloud Atlas» (μια «πρωτιά» που παρά τη σχετική απογοήτευσή μας για μια ταινία τόσο πολλά υποσχόμενη, ελάχιστους θα βρει σύμφωνους), ψήφισε και τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς που φεύγει, αγνοώντας επιδεικτικά το «Zero Dark Thirty» και την Τζέσικα Τσάστεϊν, την Αν Χάθαγουεϊ των «Αθλίων», όσο και τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις (το «Lincoln» εκπροσωπεί ό Τόμι Λι Τζόουνς) και βάζοντας στο τοπ τεν του ονόματα όπως η Βανέσα Παραντί, ο Κλαρκ Πίτερς και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2012 (με τυχαία σειρά)

«Silver Linings Playbook»
«Argo»
«Η Ζωή του Πι»
«Tα Μυθικά Πλάσματα του Νότου»

«Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»
«Zero Dark Thirty»
«Django Unchained»
«Lincoln»
«Les Miserables»
«Moonrise Kingdom»
 

Οι καλύτερες ταινίες του 2012 κατά το περιοδικό Time

1. «Αγάπη»
2. «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου»
3. «Η Ζωή του Πι »
4. «Anna Karenina»
5. «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»
6. «Zero Dark Thirty»
7. «Dark Horse»
8. «Dragon»
9. «Frankenweenie»
10. «The Invisible War
 

Οι δέκα καλύτερες ερμηνείες του 2012 κατά το περιοδικό Time

1.Ζαν Λουί Τρεντινιάν («Αγάπη»)
2.Κουβενζάνε Γουόλις («Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου»)
3.Κλαρκ Πίτερς («Red Hook Summer»)
4.Ρέιτσελ Βάις («To Βαθύ Μπλε του Ερωτα»)
5.Μάθιου ΜακΚόναχι («Killer Joe»)
6.Ντενί Λαβάν («Holy Motors»)
7.Ντένζελ Ουάσινγκτον («Flight»)
8.Βανέσα Παραντί («Cafe de Flore»)
9.Τόμι Λι Τζόουνς («Lincoln»)
10.Τζένιφερ Λόρενς («Silver Linings Playbook»)