Σήμερα ξεκινά το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα - cinemagazine.gr
12:08
31/10

Σήμερα ξεκινά το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 31 Οκτωβρίου ως 10 Νοεμβρίου.

Από σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει επαγγελματίες του χώρου και το σινεφίλ κοινό στο επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Φέτος, ενώ στις αίθουσες του Φεστιβάλ προστίθεται φέτος και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

Το εορταστικό κλίμα θα εντείνουν υπέροχες ταινίες, συναρπαστικοί καλεσμένοι, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα. Τις αφίσες του 60ού ΦΚΘ σχεδίασε ο διεθνούς φήμης illustrator, Τζον Μαυρουδής και τα επίσημα spot σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας, Βασίλης Κεκάτος. 

60ό ΦΚΘ - επίσημο σποτ «Τούρτα»

60ό ΦΚΘ - επίσημο σποτ «Koχύλι»

60ό ΦΚΘ - επίσημο σποτ «Τηλεφωνικός Θάλαμος»

60ό ΦΚΘ - επίσημο σποτ «Βιολέττα»

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία του 60ού ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπάουμπακ.

Ο Τσάρλι, ένας θεατρικός σκηνοθέτης στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και η Νικόλ, μια υποσχόμενη ηθοποιός που δεν έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο της, περιγράφουν εναλλάξ το τι αγαπούν ο ένας στον άλλο, μετά από δέκα χρόνια γάμου. Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας: σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή που βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου» που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο και βυθίζεται στα άδυτα ενός ακατανόητου λαβύρινθου: ο χωρισμός είναι κάτι τόσο πιο βαθύ από το απλό τέλος μιας ιστορίας.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

Ο δεκάχρονος Τζότζο, αφοσιωμένο μέλος της ναζιστικής νεολαίας, λαμβάνει καθημερινά συμβουλές και ενθάρρυνση από έναν επινοημένο φίλο. Τίποτα το παράξενο δηλαδή, με τη μικρή λεπτομέρεια ότι ο κατά φαντασία φίλος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ! Ο Τζότζο, που απέκτησε το παρατσούκλι του όταν αρνήθηκε να θανατώσει ένα κουνέλι, σε μια πρώτη υπόνοια ότι υπάρχει και ευαισθησία κάτω από τη φωνακλάδικη επιφάνεια αγριάδας, θα δει την πίστη του στα ιδανικά της αρίας φυλής να δοκιμάζεται για τα καλά, όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του κρύβει μια νεαρή Εβραιοπούλα στη σοφίτα του σπιτιού τους. Μια γενναία στη σύλληψη και άρτια στην εκτέλεση σάτιρα, που ορθώνει ανάστημα απέναντι στο μίσος και την άγνοια, θεμέλιους λίθους κάθε πλύσης εγκεφάλου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

To 60ό ΦΚΘ υποδέχεται 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

- 17 ταινίες σε πρώτη προβολή 
- 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960
- 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή
- 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
- 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Από τις ελληνικές ταινίες, στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν οι:

Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή

Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού Αριστείδη, απόστρατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με έναν παλιό φίλο του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά ταυτίζεται με τον παππού του. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Μιχάλη Σαράντη, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη

Μετά την εγκατάλειψη του εννιάχρονου Ιάσωνα από τη μητέρα του σε ένα πανήγυρι δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στη μέση του δάσους που ανήκει σε ένα απομονωμένο και ιδιότροπο μεσήλικα, τον Μηνά. Μια συγκινητική ιστορία για τη λαχτάρα για οικειότητα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα East of the West στο Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία συμμετείχε στα τμήματα Crossroads co-production Forum 2012 και Agora Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Αύγουστο Λάμπρου-Νεγρεπόντη, Δημήτρη Ξανθόπουλο.

Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη

Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την απασχολούν, επίσης, η πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κοσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας και στο Sitges στην Ισπανία. Συμμετείχε, επίσης, στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και Agora Works in Progress 2016 της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2020 από τη Weird Wave.

Στο νέο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω) θα προβληθούν οι:

Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου

O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρίας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά, όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του και θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του. Η ταινία συμμετείχε στο Agora Works in Progress 2017 του ΦΚΘ. Θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Austin Film Festival. Πρωταγωνιστούν: Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Παππά.

Ο Πύραυλος του Στέφανου Σιταρά

Ο Στάθης, χρόνια γνωστός για τη μυθομανία του, αναγκάζεται να αποδείξει στους φίλους του την ύπαρξη ενός «απόρρητου πυραύλου» (που μόνο εκείνος ξέρει), προκειμένου να μην τους χάσει. Γυρισμένος με μη-ηθοποιούς στην πορεία τεσσάρων ετών, Ο Πύραυλος αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας παρέας, την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Πρωταγωνιστούν: Αν-Μαρί Λεζινό, Άρης Μαυρόπουλος, Μαριέτη Παπαθεοδώρου κ.ά. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες το 2020 από τη Feelgood. 

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Το ελληνικό σινεμά στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 60ό ΦΚΘ τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι το Overview Effect, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια. 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του σινεμά, βλέποντας, ερμηνεύοντας, σχολιάζοντας τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος μέσα από ένα θέμα, ένα βιβλίο, μια ιδέα, παρμένη από μια άλλη τέχνη ή επιστήμη.

Φέτος, το θέμα αυτό είναι το φαινόμενο Overview Effect. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει θέμα το Overview Effect, μια διαπλανητική εμπειρία ολότητας.

Αναλυτικά οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι οι:

Το νου σου στα παιδιά του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία)
Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα)
Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα)
Πυρετός της Μάγια Ντα - Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία)
Θα ’ρθει η φωτιά του Ολιβιέ Λάσε (Ισπανία/ Γαλλία/ Λουξεμβούργο)
Λίλιαν του Αντρέας Χόρβατ (Αυστρία)
Οι Μόνος του Αλεχάντρο Λάντες (Κολομβία/ Αργεντινή/ Ολλανδία/ Δανία)
Ο Πατρίκ του Τιμ Μίλαντς (Βέλγιο)
Ριάλτο του Πίτερ Μάκι Μπερνς (Ιρλανδία/ Ηνωμένο Βασίλειο)
Τραγούδι χωρίς όνομα της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)
Κατάποση του Κάρλο Μιραμπέλα-Ντέιβις (ΗΠΑ/ Γαλλία)
Η κόρη του κλέφτη της Μπελέν Φούνες (Ισπανία)
Η εποχή των βροχών του  Άντονι Τσεν  (Σιγκαπούρη, Ταϊβάν)
Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη (Ελλάδα)

Κριτική Επιτροπή του τμήματος είναι οι σκηνοθέτις και εικαστικός Ρουγκίλε Μπαρζντζιουκάιτε (Λιθουανία), η παραγωγός και curator Τζάκι Ντέιβις (Ηνωμένο Βασίλειο), η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αριάν Λαμπέντ (Ελλάδα - Γαλλία), η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια (Ελλάδα) και ο σκηνοθέτης και προγραμματιστής σε Φεστιβάλ Βίλαντ Σπεκ (Γερμανία).

Αναλυτικά οι ταινίες του Διαγωνιστικού VR/Virtual Reality είναι οι:

-22.7°C του Γιαν Κουνέν (Γαλλία - Βέλγιο, 2019, 10΄)
Μια βόλτα στο 2049 / A Ride in 2049 του Πέτερ Μπάουμαν (Γερμανία, 2019, 8΄)
Επιβάτης / Passenger των  Ίζομπελ Νόουλς και  Βαν Σάουεργουαϊν (Αυστραλία, 2019, 10΄)
Συνειδητή ύπαρξη / Conscious Existence του Μαρκ Τσίμερμαν (Γερμανία, 2018, 12΄)
Η βροχή που πέφτει τώρα έπεφτε και πριν / The Rain That Is Falling Now Was Also Falling Back Then του Κρίστιαν Τσίπφελ (Γερμανία, 2019, 38΄)
Η κατάλληλη επιλογή / The Right Choice  της Αβρίλ Φέρνες (Βρετανία, 2018, 2΄)
Οικογενειακά πορτρέτα / Family Portraits της Μαρίας Μαυροπούλου (Ελλάδα, 2019, 15΄)
Mare Nostrum – Ο εφιάλτης/ Mare Nostrum – Τhe nightmare της Στεφανία Κασίνι (Ιταλία – Γερμανία, 2019, 11΄)

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος VR ταινιών είναι οι: Σάιμον Γιόχανσεν (κριτικός κινηματογράφου), Ειρήνη Βιανέλλη (σκηνοθέτης) και Μπάμπης Μακρίδης (σκηνοθέτης). Η επιτροπή θα απονείμει βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αξίας 3.000 ευρώ, σε ένα φιλμ του Διαγωνιστικού. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και οι προβολές θα γίνουν στο Μουσείο Κινηματογράφου. 

Φέτος το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, με 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. 

Αναλυτικά οι ταινίες του Διαγωνιστικού Meet the Neighbors είναι οι:

Γάτα μέσα στον τοίχο / Cat in the Wall των Μίνα Μιλέβα, Βεσέλα Καζακόβα (Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία 2019, 90΄)
Ανήκειν / Belonging  του Μπουράκ Τσεβίκ (Τουρκία, Καναδάς, Γαλλία 2019, 73΄)
Ο εγκληματίας/ The Criminal Man  του Ντμίτρι Μαμούλιγια  (Γεωργία, Ρωσία 2019, 135´)
Καθημερινές γυναίκες/ Simple Women της Κιάρα Μάλτα (Ιταλία, Ρουμανία 2019, 80΄)
Τλαμές / Tlamess  του Αλά Εντίν Σλιμ  (Τυνησία, Γαλλία 2019, 122΄)
Οροσλάν / Oroslan του Ματιάς Ιβανίσιν (Σλοβενία, Τσεχία 2019, 71΄)
Αφρική / Africa του Όρεν Γκέρνερ (Ισραήλ 2019, 82΄)
Αντάρτης / Guerilla του Γκιόργκι Μορ Καρπάτι  (Ουγγαρία, 85΄)
Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου (Ελλάδα 2019, 100΄)
Ο Πύραυλος του Στέφανου Σιταρά (Ελλάδα, Ιταλία 2019, 105΄)

Οι δέκα ταινίες θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι: Ταρίκ Ακτάς (σκηνοθέτης), Μαρία Κριαρά (visual artist) και Παμελά Μπιενζονμπά (κριτικός κινηματογράφου).

Παράλληλα το Φεστιβάλ παρουσιάζει μία επιλογή από τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στο Ματιές στα Βαλκάνια, δυναμικές κινηματογραφικές προτάσεις στα τμήματα Εκτός Διαγωνιστικού, Ειδικές Προβολές, Ανοιχτοί Ορίζοντες, >>Film Forward και μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight. 

Ματιές στα Βαλκάνια 

Οι καλύτερες ταινίες της πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια, εξαιρετικές μικρού μήκους δημιουργίες, καθώς κι ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο σέρβο σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγιεφ συμπεριλαμβάνονται στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι ταινίες του τμήματος:

Ανοιχτή πόρτα του Φλόρεντς Πάπας (Αλβανία, Κόσοβο, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία)
Αδερφή της Σβέτλα Τσοτσόρκοβα (Βουλγαρία, Κατάρ)
Ο πατέρας των Πέταρ Βαλτσάνοφ, Κριστίνα Γκρόζεβα (Βουλγαρία, Ελλάδα)
Μα τι χώρα! του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία, Σερβία, Πολωνία)
Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια της Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα (Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία)
Ιβάνα η Τρομερή της Ιβάνα Μλαντένοβιτς (Ρουμανία, Σερβία)
Τέρατα. του Μάριους Ολτεάνου (Ρουμανία)
Οι σφυριχτές του Κορνέλιου Πορουμπόιου (Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία)
Τρεις αδερφές του Εμίν Αλπέρ (Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα)
Γη του Νώε του Τζενκ Ερτούρκ (Γερμανία, Τουρκία, ΗΠΑ)

Μικρά Μεγάλα

Μία σειρά από ταινίες μικρού μήκους συστήνουν τα ταλέντα του αύριο στο 60ο Φεστιβάλ και επικεντρώνονται στη σχέση πατέρα - παιδιού: Το φορτηγό του Ερενίκ Μπετσίρι (Γαλλία, Αλβανία), το Παραπαίδι του Άνγκελ Νταμιάν από τη Ρουμανία, τα Σανδάλια του Ντέμιεν Γκρόουβς (Ρουμανία), Η τελευταία εικόνα του πατέρα του Στέφαν Τζόρτζεβιτς από τη Σερβία και η Πλημμύρα του Κρίστιαν Κράιντσαν (Σλοβενία, Κροατία).

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον «Πάπα του Trash», τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Τζον Γουότερς.

O Τζον Γουότερς θα παρουσιάσει το one-man show “This Filthy World” στον κινηματογράφο Ολύμπιον, ένα masterclass ανοιχτό για το κοινό και ακόμη, νεαροί κινηματογραφιστές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αποκλειστικό workshop με τον σκηνοθέτη. Το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τον Τζον Γουότερς με τον Χρυσό Αλέξανδρο σε μια ειδική εκδήλωση.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Ο Τζον Γουότερς στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα το Φεστιβάλ ετοίμαμασε δυο ξεχωριστά αφιερώματα στο ανατρεπτικό σινεμά του καταλανού δημιουργού Άλμπερτ Σέρα και τη δυναμική κινηματογραφική υπογραφή της Βρετανίδας Τζοάνα Χογκ.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Άλμπερτ Σέρα & Τζοάνα Χογκ: Δύο μοναδικές φωνές του σύγχρονου σινεμά στο 60ό Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι θεατές θα έχουν την ευκαρία να γνωρίσουν το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς, μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες, να θυμηθεί την παρεξηγημένη δεκαετία του '80 με τη βοήθεια του The Boy που επιλέγει 10 ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ για το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα ’80s», να ξαναδεί ή να γνωρίσει τον μεγάλο αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ και να δει ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι«.
 
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ γιορτάζει την επετειακή του έκδοση με μία μεγάλη έκθεση του Νίκου Κούνδουρου στην οποία περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Μεγάλη έκθεση του Νίκου Κούνδουρου στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η πρωτότυπη έκθεση που συμπληρώνει το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα «Overview Effect - Encountering the Cosmos» θα φιλοξενήσει έργα νέων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μία φωτογραφική έκθεση θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του Φεστιβάλ και επιπλέον 120 φωτογραφίες θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

ΚΟΜΙΚ

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει το… ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ένα κόμικ για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε εορταστικό κλίμα στρέφει το βλέμμα ταυτόχρονα προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και τιμώντας μια τέχνη που εμπνέεται από την εικόνα, την ιστορία και τους ήρωες, όπως κάνει και το ίδιο το σινεμά, το Φεστιβάλ παρουσιάζει το… Φεστιβάλ, ένα κόμικ φτιαγμένο από νέους δημιουργούς, μπολιασμένο από όλους τους παλιότερους.

Οι αγαπημένοι comic artists Γιώργος Γούσης, Παναγιώτης Πανταζής και Γεωργία Ζάχαρη, έγραψαν και σχεδίασαν μια ερωτική ιστορία που μιλά ταυτόχρονα για σινεμά, τέχνη, αλλά και για την ίδια τη ζωή. Άλλωστε το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες: είναι οι μέρες και οι νύχτες, οι σκοτεινές αίθουσες, τα φωτεινά πρωινά στη θάλασσα και η κοσμοσυρροή στα μπαρ, οι γνωριμίες, οι συνεργασίες κι οι συμπαραγωγές, οι συζητήσεις για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

ΑΓΟΡΑ

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά.

Το Meet the Future είναι μια νέα δράση του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του ελληνικού σινεμά. Δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με μικρού μήκους ταινίες στα 13 μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, θα έρθουν στο 60ό για να παρουσιάσουν τα επόμενα σχέδιά τους.

Δημιουργοί που έχουν επιλεγεί με κάποια μικρού μήκους ταινία τους, τα τελευταία πέντε χρόνια, στα προγράμματα των 13 μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Βραβεία Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Οι σκηνοθέτες θα βρεθούν στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της Αγοράς, προσχέδια για την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Μια ευκαιρία για τους  επαγγελματίες που θα είναι μαζί μας να γνωρίσουν από κοντά το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι:

Άρτεμις Αναστασιάδου
Μυρσίνη Αριστείδου
Σοφία Γεωργοβασίλη
Έμμα Δοξιάδη
Νεριτάν Ζιντζιρία
Βασίλης Κεκάτος
Ευθύμης Kosemund Σανίδης
Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Στέλλα Κυριακοπούλου
Νίκος Κυρίτσης
Ζακλίν Λέντζου
Βαγγέλης Λυμπερόπουλος
Χρήστος Μασσαλάς
Λουκιανός Μοσχονάς
Θανάσης Νεοφώτιστος

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος θα είναι φέτος ο Ambassador της Αγοράς και θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει και στην επετειακή 60ή διοργάνωση να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα όχι μόνο για τους ανάπηρους καλλιτέχνες, αλλά και για όλους τους πολίτες. 

Το κοινό του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές δύο ταινίες-σταθμούς του ελληνικού σινεμά. Το 60ό Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Γιώργου Καρυπίδη, κάνοντας καθολικά προσβάσιμη την ταινία Στη σκιά του φόβου (1988), ένα υπαρξιακό δράμα με μορφή «ονειρικού» θρίλερ, που εντυπωσιάζει με την ατμόσφαιρά του, την υποβλητική μουσική και φωτογραφία και την ερμηνεία του Γιώργου Κώνστα. Καθολικά προσβάσιμη θα είναι και η προβολή της ταινίας το Ποτάμι (1959) του Νίκου Κούνδουρου, όπου τέσσερις παράλληλες ιστορίες με συνδετικό κρίκο τις όχθες ενός ποταμού, δίνουν την ευκαιρία στον μεγάλο δημιουργό να κάνει μια αλληγορία πάνω στο όνειρο και την απραγματοποίητη επιθυμία.

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι Πλανήτες

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τους «Πλανήτες», μία εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος για όλη την οικογένεια, μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου. Με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Γκούσταβ Χολστ (1874-1934), μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσω των συμβολισμών και των συναισθημάτων της μουσικής του άγγλου δημιουργού, με αρωγό ένα ξεχωριστό βίντεο που αποτελεί συρραφή από το παγκόσμιο σινεμά και έχει ετοιμάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή.

ΟΠΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μια μοναδική οπτική εγκατάσταση στο Λιμάνι

Ο θεσσαλονικιός καλλιτέχνης Στάθης Μήτσιος σχεδιάζει, αποκλειστικά για το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια οπτική εγκατάσταση (3D projection mapping installation) στην προβλήτα του λιμανιού, σε δύο όψεις του αντλιοστασίου. Για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οπτική εγκατάσταση θα αναπαράγει την ιστορία των 60 χρόνων του Φεστιβάλ πάνω στις επιφάνειες της όψης του κτιρίου.

Κατεβάστε εδώ την αναλυτική λιστα με όλες τις ταινίες του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.