Οι «Φύλακες του Γαλαξία» υπογράφουν επιστολή που ζητά την επιστροφή του Τζέιμς Γκαν - cinemagazine.gr
10:06
31/7

Οι «Φύλακες του Γαλαξία» υπογράφουν επιστολή που ζητά την επιστροφή του Τζέιμς Γκαν

Οι «Φύλακες» παίρνουν θέση και ζητούν επισήμως την επιστροφή του Τζέιμς Γκαν στον κινηματογραφικό «γαλαξία» μας.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν απολύθηκε από τη Ντίσνεϊ πριν από 10 ημέρες, με αφορμή τα tweets που είχε δημοσιεύσει προ δεκαετίας και περιλάμβαναν χιουμοριστικά ανέκδοτα με θέματα όπως η παιδεραστία και ο βιασμός. Η αντίδραση στην απόλυση ήταν άμεση, με τον Ντέιβ Μπαουτίστα των «Guardians» να δηλώνει πως ο Γκαν έκανε λάθος, αλλά δεν «είμαι ΟΚ με αυτό που του συμβαίνει», ενώ η δημόσια petition για επαναπρόσληψη του σκηνοθέτη συγκέντρωσε πολύ γρήγορα περισσότερες από 335.000 υπογραφές.

Χθες, σχεδόν δυο εβδομάδες μετά, οι «Φύλακες» ένωσαν σύσσωμοι τις φωνές τους με το κοινό που ζητά την επιστροφή του Γκαν και δημοσίευσαν υπογεγραμμένη την παρακάτω επιστολή:

Ανοιχτή επιστολή από το καστ του «Οι Φύλακες του Γαλαξία»

Για τους θαυμαστές και φίλους:

Υποστηρίζουμε πλήρως τον Τζέιμς Γκαν. Όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την απότομη απόλυσή του την περασμένη εβδομάδα και αφήσαμε χρόνο απόκρισης σκόπιμα αυτές τις δέκα ημέρες για να σκεφτούμε, προσευχηθούμε, ακούσουμε, κουβεντιάσουμε. Όλη αυτή την περίοδο, μας ενθάρρυνε η τεράστια υποστήριξη από πλευράς θαυμαστών και από τα μέσα ενημέρωσης που επιθυμούν να δουν τον Τζέιμς να επανέρχεται ως σκηνοθέτης της τρίτης ταινίας, και αποθαρρυνθήκαμε από εκείνους που τόσο εύκολα εξαπατήθηκαν για να πιστέψουν τις πολλές εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας που τον περιβάλλουν.

Η συμμετοχή μας στους «Φύλακες του Γαλαξία» υπήρξε μεγάλη τιμή για κάθε ένα/μία από εμάς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη στιγμή να φύγει χωρίς να εκφράσουμε την αγάπη, την υποστήριξη και την ευγνωμοσύνη μας στον Τζέιμς. Δεν είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα αστεία του πριν από πολλά χρόνια, αλλά για να μοιραστούμε την εμπειρία μας, έχοντας περάσει μαζί του πολλά χρόνια στις ταινίες «Φύλακες του Γαλαξία» 1 και 2. Ο χαρακτήρας που επέδειξε μετά την απόλυσή του είναι συνεπής με τον άνθρωπο που βρισκόταν καθημερινά στα γυρίσματα και η απολογία του, τώρα αλλά και πριν χρόνια όταν είχαν πρωτοακουστεί παρατηρήσεις, πιστεύουμε ότι είναι από καρδιάς, μια καρδιά που όλοι γνωρίζουμε, εμπιστευόμαστε και αγαπάμε. Αναθέτοντάς μας χαρακτήρες που τον βοήθησαν να αφηγηθεί την ιστορία μίας ομάδας αταίριαστων που βρίσκει λύτρωση, άλλαξε τη ζωή μας για πάντα. Πιστεύουμε ότι η θεματική της λύτρωσης τώρα είναι πιο σχετική από ποτέ.

Όλοι μας προσβλέπουμε στο να συνεργαστούμε ξανά με τον φίλο μας Τζέιμς στο μέλλον. Η ιστορία του δεν έχει τελειώσει - oύτε κατά διάνοια.

Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Ο Τζέιμς πιθανώς δεν είναι ο τελευταίος καλός άνθρωπος που δικάζεται. Δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού χάσματος στη χώρα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως παρόμοιες περιπτώσεις θα επαναληφθούν, αν και ελπίζουμε ότι Αμερικανοί από όλο το πολιτικό φάσμα θα μπορέσουν να χαλαρώσουν με τους φόνους υπολήψεων και θα σταματήσουν να δυναμιτίζουν την ψυχολογία του όχλου.

Ελπίζουμε ότι αυτό που έχει συμβεί μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους μας και να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και στους υπόλοιπους όσον αφορά τη χρήση του γραπτού λόγου όταν χαράζουμε σε ψηφιακή πέτρα. Ότι εμείς ως κοινωνία μπορούμε να μάθουμε από αυτή την εμπειρία και στο μέλλον να σκεφτόμαστε διπλά πριν αποφασίσουμε τι ακριβώς εκφράζουμε. Και έτσι, ίσως να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε την δυνατότητα να βοηθούμε και να θεραπεύουμε, αντί να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον. Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε τα λόγια μας.

Οι Φύλακες του Γαλαξία

Η Ντίσνεϊ δεν έχει πάρει επίσημη θέση απέναντι στην επιστολή, αλλά πηγές αναφέρουν πως ξανασκέφτεται τον Γκαν. Μπορεί γιατί η συντριπτική ανταπόκριση του κόσμου στην απόφαση της απόλυσής του είναι δικαιολογημένα αρνητική. Μπορεί να θέλουν να εμφανιστούν επιφανειακά μεγαλόθυμοι στην επάνοδο του «ασώτου» Γκαν. Μπορεί να είναι και τα logistics που τρέχουν μιας και αρχές του 2019 πρέπει να ξεκινήσουν τα γυρίσματα του «Οι Φύλακες του Γαλαξία 3».

Διαβάστε παρακάτω την πρωτότυπη επιστολή.