Η εβραϊκή κοινότητα αντεπιτίθεται: Πάνω από 450 Εβραίοι της βιομηχανίας απαντούν στον Τζόναθαν Γκλέιζερ - νεα || cinemagazine.gr
9:50
19/3

Η εβραϊκή κοινότητα αντεπιτίθεται: Πάνω από 450 Εβραίοι της βιομηχανίας απαντούν στον Τζόναθαν Γκλέιζερ

Όπως ήταν εύκολο να προβλέψει κανείς από την πρώτη στιγμή, η ομιλία του Άγγλου στα Όσκαρ, κατά την παραλαβή του βραβείου της Διεθνούς Ταινίας, προκαλεί ολοένα ισχυρότερους μετασεισμούς. Σειρά έχει μια ανοιχτή επιστολή στον δημιουργό.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν είναι απλά ότι σήμερα παίζεις το κεφάλι σου στη λαιμητόμο αν πεις αρμόδια την γνώμη σου. (Διότι ο Γκλέιζερ αρμόδια την είπε: Ως δημιουργός που παρέδωσε το έργο που παρέδωσε, ως Εβραίος ο ίδιος και ως παραλήπτης ενός βραβείου Όσκαρ.) Είναι ότι το να βγεις και να κάνεις οτιδήποτε η εβραϊκή χολιγουντιανή κοινότητα μπορεί να πάρει στραβά, είναι, ας το πούμε κομψά, παράτολμο.

Τι έχουμε τώρα λοιπόν; Ένα ανοιχτό γράμμμα παραπάνω από 450 Εβραίων του δημιουργικού Χόλιγουντ που επιτίθεται ανοιχτά στον οσκαρικό λόγο του Γκλέιζερ, αλλά, κατ' επέκταση, και στον ίδιο τον Γκλέιζερ. 

«Αρνούμαστε να παραδώσουμε όμηρο της εβραϊκότητά μας για τον σκοπό της εξομοίωσης του καθεστώτος των Ναζί, που θέλησε να εξολοθρεύσει μια φυλή ανθρώπων, με το Ισραηλινό έθνος που προσπαθεί να αναχαιτίσει την δική του εξολόθρευση», λέει το γράμμα.

«Κάθε θάνατος πολίτη στην Γάζα είναι τραγικός. Το Ισραήλ δεν στοχεύει πολίτες. Στοχεύει την Χαμάς. Την στιγμή που η Χαμάς θα απελευθερώσει του ομήρους και θα παραδωθεί, είναι η στιγμή που ο επώδυνος αυτός πόλεμος θα λήξει. Αυτό είναι η αλήθεια από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει η επιστολή.

«Η χρήση της λέξης 'κατοχή' για να περιγράψει αυτόχθονες Εβραίους υπεραμυνόμενος μιας πάτριας γης χιλιάδων ετών, η οποία έχει αναγνωριστεί από το κράτος των Ηνωμένων Εθνών, παραχαράσσει την Ιστορία», γράφουν μεταξύ άλλων.

Την επιστολή υπογράφουν ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ενώ τα ονόματα που συνυπογράφουν καθώς περνά ο καιρός (από χθες, Δευτέρα, που παραδόθηκε η επιστολή στο Variety) πληθαίνουν.

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ δεν έχει σχολιάσει την επιστολή.

Ολόκληρο το άρθρο της έκδοσης της βιομηχανίας, καθώς και ολόκληρη την επιστολή, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.