Η Ακαδημία υπόσχεται πως η φετινή Απονομή των βραβείων Όσκαρ θα είναι η πιο αναπάντεχη - νεα || cinemagazine.gr
11:56
19/4

Η Ακαδημία υπόσχεται πως η φετινή Απονομή των βραβείων Όσκαρ θα είναι η πιο αναπάντεχη

«Σαν μια ταινία» υπόσχεται ο Στίβεν Σόντερμπεργκ πως θα είναι η φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ, παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο να κρατήσει ζωντανό ένα 3ωρο σόου που μπορεί και να δείξει πως το σινεμά είναι εδώ και αντέχει ακόμα. 

 

Από τον Χρήστο Πολίτη

Φήμες δίνουν, φήμες παίρνουν για μια τελετή από την οποία μας χωρίζουν μονάχα 5 ημέρες. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τα φετινά Όσκαρ είναι σίγουρο πως θα γίνουν. Και θα γίνουν διαφορετικά. Κι επειδή ο ένας τρόπος ήταν η αποστειρωμένη, μα ασφαλής επιλογή των Χρυσών Σφαιρών και των Baftas, που κάλεσαν μονάχα τους απονεμητές σε φυσικούς χώρους και άφησαν νικητές και υποψήφιους να ντυθούν και να κάνουν zoom από τα σπίτια τους, αυτό προσπαθεί να αλλάξει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Και πως θα μπορούσε να μην το κάνει, αφού τα Όσκαρ είναι εκείνη η βραδιά που ολοκληρώνει την σαιζόν και ξεκινάει την επόμενη. Ούτως ή άλλως, πολλά στούντιο και φεστιβάλ προγραμματίζουν με τέτοιο τρόπο τις κυκλοφορίες και τα προγράμματά τους για να μπορέσουν να είναι eligible για την επόμενη απονομή των βραβείων.

Και η αίγλη αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Έτσι σκέφτηκε η Ακαδημία και προσέλαβε πρωτίστως τον Στίβεν Σόντενμπεργκ και τους παραγωγούς Στέισι Σερ και Τζέσι Κόλινς για να στήσουν την βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και τι καλύτερο από εκείνο που μας έλειψε πιο πολύ τον ένα χρόνο της καραντίνας; Σαν μια ταινία. Κάπως έτσι θα μοιάζει, ή τουλάχιστον αυτές είναι οι προθέσεις τους για την φετινή τελετή.

Και έχουν και πρωταγωνιστές για αυτή την «ταινία»: Μπονγκ Τζουν-χο, Χοακίν Φίνιξ, Μπραντ Πιτ, Λόρα Ντερν, Ρενέ Ζελβέγκερ, Άντζελα Μπάσετ, Ζεντάγια, Ρις Γουίδερσπουν, Χάρισον Φορντ, Ρετζίνα Κινγκ, Χάλι Μπέρι, Μάρλι Μάτλιν, Ρίτα Μορένο, Μπράιαν Κράνστον, Ντον Τσιντλ είναι τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν. Που τι σημαίνει αυτό; Θα συγκεντρώσουν παλιούς και νέους φίλους για να απονέμουν βραβεία.

Ο στόχος είναι ένας: λιγοστές zoom συνδέσεις και έμφαση στη φυσική παρουσία για απονεμητές και υποψηφίους που έχουν ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, με γνώμονα πάντα την προστασία και την ασφάλεια. Ο κάθε καλεσμένος  δικαιούται να έχει αυστηρά μαζί του μονάχα έναν συνοδό με τον Σόντερμπεργκ να αστειεύται λέγοντας πως θα επιχειρήσουν να «κατασκευάσουν ένα αεροπλάνο, όσο βρίσκεται στον αέρα και πετάει», βάζοντας τον βαθμό δυσκολίας στα πολύ ψηλά. Αλλά ποιος φοβάται; Μάλλον κανείς όταν μιλάμε για τα Όσκαρ.

Εκείνο που επιζητούν οι τρεις τους, που έδωσαν χθες Κυριακή, την τελευταία και κύρια συνέντευξη Τύπου φάνηκε στη διόρθωση που έκαναν σε δημοσιογράφο όταν εκείνη αναφέρθηκε σε «zoom συνδέσεις», λέγοντας πως θα υπάρχουν «δορυφορικές συνδέσεις με Oscar hubs σε όλο τον κόσμο», που αυτό σημαίνει μια γιορτή που δεν θα έχει σύνορα και θα είναι κινηματογραφημένη σαν ταινία με το φετινό μότο να βροντοφωνάζει το «Bring Your Movie Love».

Και εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα. Θα έχουμε κόκκινο χαλί; Με την λογική που το ξέραμε, σίγουρα όχι.Έτσι, οι παραγωγοί προγραμμάτισαν ένα pre-show 90 λεπτών που θα είναι ένα πάρτι με κοκτέιλς πριν ξεκινήσει η γιορτή που θα στηθεί σε δυο μεγάλους και ασφαλείς χώρους γύρω από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Άντζελες -με οικοδεσπότες την Αριάν Νε Μπος από το «Χάμιλτον» και τον Λιλ Ρελ Χάουρι από το «Bad Trip»-, εκεί δηλαδή που θα είναι φέτος το κεντρικό σημείο της βραδιάς.

Σε αυτό το pre show θα ακουστούν ζωντανά και τα 4 υποψήφια τραγουδία για το αντίστοιχο Όσκαρ με το τραγούδι από το «Eurovision Song Contest» να μαγνητοσκοπείται στην Ισλανδία, σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην ταράτσα του Μουσείου Κινηματογράφου της Αμερικανικής Ακαδημίας. Άρα προσθέστε ακόμα ένα χώρο στην βραδιά της απονομής.

Αυτό που θα δώσει το έναυσμα για την γιορτή και που κάθε χρόνο περιμένουν θεατές και παρευρισκόμενοι είναι το opening act, που είτε έχουμε παρουσιαστή, είτε όχι (όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια), δίνει το ρυθμό της βραδιάς. Αυτό θα συμβεί και φέτος υπό τους ήχους του Questlove. Aν θα είναι ζωντανά ή όχι, μένει να το διαπιστώσουμε εκείνη τη στιγμή.

Η 3ωρη βραδιά -δεν έγιναν εκπτώσεις στη διάρκεια ούτε και φέτος- θα έχει τη μορφή μιας ταινίας, την οποία θα προσπαθεί να μοντάρει ζωντανά ο Σόντερμπεργκ. Τι σημαίνει αυτό όμως πρακτικά; Κάμερες παντού θα δίνουν την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε αυτή τη γιορτή και πως βλέπουμε σινεμά (σημειώστε πως οι κάμερες θα τραβάνε σινεμασκόπ) με μια αφήγηση να διαπερνά την λογική της φετινής απονομής, με ήρωες και συναισθήματα που θα έχουν τον δικό τους λόγο στη βραδιά.

Και εδώ έρχεται και κολλάει το φετινό «Bring Your Movie Love». Οι λόγοι των νικητών θα έχουν μια ιστορία να πουν. Μια κινηματογραφική ανάμνηση ή ένα κάτι παραπάνω από εκείνες τις μεγάλες λίστες ονομάτων αντί ευχαριστιών. Και τι σημαίνει αυτό; Πάρτε τον χρόνο σας. Και η μαγκιά του Σόντερμπεργκ θα φανεί εδώ, καθώς υποσχέθηκε πως «οτιδήποτε ενδιαφέρον από τις ατάκες θα μονταριστεί επί τόπου και θα τοποθετηθεί σε άλλο σημείο της τελετής για να δώσει την λογική ενός αφηγήματος».

Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν μέχρι το Λος Άντζελες για την υβριδική αυτή μορφή τελετής; Κάποιοι/-ες όπως η Κάρεϊ Μάλινγκαν, ο Τόμας Βίντερμπεργκ ή η Έμεραλντ Φενέλ είναι ήδη εκεί, η Γκλεν Κλόουζ υποσχέθηκε να παρευρεθεί. Θα υπάρξουν όμως και οι εξαίρεσεις τύπου Άντονι Χόπκινς που θα δει (;) την τελετή από την Ουαλία και μονάχα αν κερδίσει θα τον δούμε στον ευχαριστήριο λόγο του.

Και για τον λόγο αυτό θα στηθούν 15 σημεία στον κόσμο (μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για το BFI Southbank, το Παρίσι, κάποια σημεία της Αμερικής) που θα δίνουν τον παλμό εκείνων που απουσιάζουν και θέλουν να ζήσουν την βραδιά σαν μια παρέα.

Κι όταν η απονομή αυτή τελειώσει και αυτή η ταινία ρίξει τίτλους τέλους, και όσο οι νικητές πίνουν τα ποτά τους ή περιμένουν στην ουρά για να χαράξουν το όνομά τους στο χρυσό αγαλματίδιο, θα στηθεί ένα πάρτι υπό το label «Oscars: After Dark», που θα αντικαταστήσει το επίσημο γεύμα που δινόταν μετά. Άρα ανασύσταση και εδώ.

Μια διαφορετική χρονια, δύσκολη και περίεργη για το σινεμά, έφυγε κι ίσως αυτή η νέου τύπου απονομή να δώσει το φιλί της ζωής στην Ακαδημία, που μπορεί και να είχε ανάγκη και να μη το γνώριζε.