Το «Επιχείρηση: Argo» θριαμβεύει στα βραβεία Ηθοποιών και Παραγωγών!

2013-01-28 09:08:17
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Η ταινία του Μπεν Άφλεκ στρογγυλοκάθεται στη θέση του φαβορί για τα επερχόμενα Όσκαρ μετά την βράβευσή της σε δύο σημαντικές απονομές το Σαββατοκύριακο, αυτές της Ένωσης Ηθοποιών και Παραγωγών

Φαίνεται ότι ο αποκλεισμός του Μπεν Άφλεκ από την πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ σκηνοθετών, και η συζήτηση που αυτό προκάλεσε, μπορεί να έχει επηρεάσει θετικά το μομέντουμ της «Επιχείρησης: Argo»: μετά τις νίκες της στα Critic's Choice Awards και τις Χρυσές Σφαίρες, επί του μεγάλου της αντιπάλου, «Λίνκολν», η ταινία έλαβε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας σε δύο σημαντικές απονομές του Σαββατοκύριακου, αυτή της Ένωσης Ηθοποιών (SAG) και αυτή των Παραγωγών (PGA), το Σαββατοκύριακο. Κατά τα άλλα, επικράτησαν τα ήδη φαβορί που ακούν στο όνομα Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Α' Ανδρικός) και Αν Χάθαγουεϊ (Β' Γυναικείος), ενώ η Τζένιφερ Λόρενς (Α' Γυναικείος) και ο, απών λόγω ασθενείας, Τόμι Λι Τζόουνς (Β' Ανδρικός) έχουν πια το δικό τους προβάδισμα στις πιο αμφίρροπες κατηγορίες τους.

Ο Μπεν Άφλεκ βραβεύεται από τους συναδέλφους του

Ως το πολυπληθέστερο και πιο 'διάσημο' τμήμα της Ακαδημίας, η Ένωση Ηθοποιών είχε την απονομή με την μεγαλύτερη λάμψη και ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τα φαβορί. Εκτός από την βράβευση του καστ της «Επιχείρησης: Argo» ως του καλύτερου της χρονιάς (το αντίστοιχο με βραβείο Καλύτερης Ταινίας δηλαδή), για τις ερμηνείες τους βραβεύτηκαν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για το «Λίνκολν» και η Τζένιφερ Λόρενς για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» στους πρώτους ρόλους, και ο Τόμι Λι Τζόουνς για το «Λίνκολν» και η Αν Χάθαγουεϊ για τους «Άθλιους» στους δεύτερους.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στέκομαι στο ίδιο σημείο με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις - μπορεί να γίνω καλύτερος ηθοποιός από την ακτινοβολία του και μόνο!», αστειεύτηκε ο Μπεν Άφλεκ παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του καστ. «Αυτό δεν έχει να κάνει με μένα, έχει να κάνει με όλους τους ηθοποιούς της ταινίας. Είχαμε πάνω από 150 μέλη στο καστ, που μιλούσαν αγγλικά ή φαρσί, και έρχονταν στην δουλειά [...] έτοιμοι να κανούν ό,τι καλύτερο.»

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ξεκίνησε τον λόγο του (δείτε τον εδώ) ευχαριστώντας όλους τους συναδέλφους του στην αίθουσα και ιδιαίτερα τους συν-υποψηφίους του, αλλά και τον μεγάλο απόντα της βραδιάς, Γιοακίν Φίνιξ: «Γιοακίν, είσαι ένας καταπληκτικός ηθοποιός και λυπάμαι που δεν είσαι μαζί μας απόψε». Εκτός από το υπόλοιπο καστ του «Λίνκολν», που, όπως είπε χαρακτηριστικά, έδωσαν πνοή ζωής στον χαρακτήρα του, ο Ντέι Λιούις αναφέρθηκε και στη στήριξη και ενθάρρυνση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, όσο και του Λίαμ Νίσον, οι οποίοι επηρέασαν την απόφασή του να αναλάβει τον ρόλο.

Η Τζένιφερ Λόρενς, που ξεπέρασε την πνευμονία που την ταλαιπωρούσε τις τελευταίες μέρες, συγκίνησε την αίθουσα, ευχαριστώντας πρώτο τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Ο'Ράσελ και την προσωπική του σχέση με την ιστορία:«Έκανες μια ταινία για τον γιο σου, για να μην νιώθει μόνος, για να νιώθει ότι τον καταλαβαίνουν. Και μπορώ να πω ότι βοήθησες όχι μόνο τον γιο σου, αλλά τόσους ακόμα γιους και κόρες και συζύγους.»

«Είμαι τόσο χαρούμενη που έχω ιατρική κάλυψη!»: έτσι ξεκίνησε το δικό της λόγο (δείτε τον εδώ) η Αν Χάθαγουεϊ, και συνέχισε: «πήρα την κάρτα της Ένωσης όταν ήμουν 14 χρονών και ένιωθα σαν να ξεκινούσε ο κόσμος. Έχω αγαπήσει κάθε στιγμή της ζωής μου ως ηθοποιού, και έχω εισπράξει τόση καλοσύνη και στήριξη από ηθοποιούς εντός και εκτός της αίθουσας.»

Αναλυτικά τα βραβεία:

Κινηματογράφου

Καλύτερου Καστ: Μπεν Άφλεκ, Άλαν Άρκιν, Κάιλ Τσάντλερ, Μπράιαν Κράνστον, Βίκτορ Γκάρμπερ, Κρις Μεσίνα, Τζον Γκούντμαν, Σκουτ ΜακΝέρι, Κέρι Μπισέ, Ρόρι Κοχρέιν, Κρίστοφερ Ντέναμ, Τέιτ Ντόνοβαν, Κλία Ντουβάλ, «Επιχείρηση: Αrgo»
Καλύτερης Α' Ανδρικής Ερμηνείας: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, «Λίνκολν»
Καλύτερης Α' Γυναικείας Ερμηνείας: Τζένιφερ Λόρενς, «Οδηγός Αισιοδοξίας»
Καλύτερης Β' Ανδρικής Ερμηνείας: Τόμι Λι Τζόουνς, «Λίνκολν»
Καλύτερης Β' Γυναικείας Ερμηνείας: Αν Χάθαγουεϊ, «Οι Άθλιοι»

Τηλεόρασης

Καλύτερου Καστ σε Δραματική Σειρά: «Downton Abbey»
Καλύτερου Καστ σε Κωμική Σειρά: «Modern Family»
Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά: Μπράιαν Κράνστον, «Breaking Bad»
Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά: Κλερ Ντέινς, «Homeland»
Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Κωμική Σειρά: Άλεκ Μπόλντουιν, «30 Rock»
Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμική Σειρά: Τίνα Φέι, «30 Rock»
Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Τηλεταινία ή Μίνι-Σειρά: Κέβιν Κόστνερ, «Hatfields and McCoys»
Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Τηλεταινία ή Μίνι-Σειρά: Τζουλιάν Μουρ, «Game Change»

Δείτε όλους τους ευχαριστήριους λόγους της βραδιάς εδώ

Οι παραγωγοί επιλέγουν «Επιχείρηση: Argo»

Είχε προηγηθεί άλλη μία ευχάριστη έκπληξη για τον Μπεν Άφλεκ που είδε την ταινία του να αποσπά το κεντρικό βραβείο της βραδιάς στην τελετή απονομής της Ένωσης Παραγωγών, η οποία είναι μεν μικρότερη σε αριθμό αλλά πιο αξιόπιστη στις προβλέψεις της. Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη Ένωση έχει πέσει μέσα στις επιλογές της όσον αφορά τον τελικό νικητή των Όσκαρ, ακόμη και στις περιπτώσεις που προέκυψε ανατροπή («The Hurt Locker» αντί του «Avatar», ο «Λόγος του Βασιλιά» αντί του «The Social Network»).

Το βραβείο παρέλαβε ο Άφλεκ μαζί με τον Γκραντ Χέσλοβ, αφού ο τρίτος παραγωγός, Τζορτζ Κλούνεϊ, είναι στο Βερολίνο. Ο Άφλεκ ξεκίνησε λέγοντας: «Είμαι κατάπληκτος, δεν είμαι καν μέλος της Ένωσης Παραγωγών! Δεν θα ήταν καλό να πω ότι είμαι ακόμα ηθοποιός.» Συνέχισε ευχαριστώντας τον μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάνστιν για τα καλά λόγια του τελευταίου στον λόγο του, αλλά και στον αδερφό του, Μπομπ Γουάινστιν, που του έμαθε ότι «η μεγαλύτερη διάρκεια δεν κάνει και καλύτερη την ταινία». Ο δε Χέσλοβ είπε: «Το πιο δύσκολο σε αυτήν την ταινία ήταν ότι δούλευα με δύο παραγωγούς που έχουν ανακυρηχθεί στο παρελθόν ως ο Πιο Σέξι Εν Ζωή Άνδρας. Αυτό με πίεζε.»

Στην κατηγορία animation βραβεύτηκε το «Ραλφ, η Επόμενη Πίστα» της Ντίσνεϊ, ενώ ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το, γνωστό μας από τις πρόσφατες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, «Searching for Sugar Man».

Τέλος, η βραδιά ανήκε εν μέρει και στους αδερφούς Γουάνστιν που βραβεύτηκαν για το συνολικό τους έργο. Οι δύο παραγωγοί, που βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς του Χόλιγουντ, είχαν και το μεγαλύτερο σε διάρκεια και ενδιαφέρον ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς.

Αναλυτικά οι νικητές:

Βραβείο Darryl F. Zanuck για Καλύτερη Παραγωγή: «Επιχείρηση: Argo»
Βραβείο για Καλύτερη Animation Παραγωγή: «Ραλφ. η Επόμενη Πίστα»
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Searching For Sugar Man»
Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς: «Homeland»
Βραβείο Καλύτερης Τηλεταινίας: «Game Change»
Βραβείο Καλύτερης Κωμικής Σειράς: «Modern Family»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ