Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης

Hermitage - The Power of Art

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιταλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μισέλ Μάλι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντίντι Νιόκι, Τζιοβάνι Πισκάλια
    ΑΦΗΓΗΣΗ: Τόνι Σερβίλο
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ντιμίτρι Μιατσίν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21
    Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης

Παραδοσιακό, αλλά χρήσιμο, ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής σε μία μνημειώδη κιβωτό-γέφυρα πολιτισμών, Τέχνης και ομορφιάς.

Από τον Πάνο Γκένα

Με ξεναγό τον Τόνι Σερβίλο της «Τέλειας Ομορφιάς» το ντοκιμαντέρ του Μικέλε Μάλι ανοίγει τις πόρτες του Ερμιτάζ, μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κιβωτού Τέχνης, και υπογραμμίζει την «τέλεια ομορφιά» των κληροδοτημάτων της. Με βασικό άξονα το αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αγίας Πετρούπολης, το σημαίνον «ερμητήριο» γίνεται μία γέφυρα που συνδιαλέγεται με την Ιστορία, την πολιτική μιας Αυτοκρατορίας, την πνευματικότητα των διανοούμενων και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο Μάλι, ανατρεπτικά δεν «κλείνει» τον θεατή μέσα στους πολύσημους και πολύτιμους «τείχους» του Ερμιτάζ. Βγάζει την κάμερα σε αντιστικτικό διάλογο έξω στην πόλη και παρότι δεν ξεφεύγει από την παραδοσιακή φόρμα των talking heads, επισημαίνει τον κοινωνικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό αναβρασμό δυόμιση αιώνων ρωσικής ιστορίας.

Από τα γλυπτά του Ροντέν ως την μουσική του Προκόβιεφ και από τους πίνακες του Ματίς ως την ποίηση της Αχμάταβα, το «Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης» συνοψίζει την ιστορία του μεγαλοπρεπούς μουσείου και την Ιστορία της Αγίας Πετρούπολης, δίνοντας μία γλαφυρή περιγραφή, μία περιεκτική ξενάγηση 90 λεπτών που δεν θα μπορούσες ποτέ να κάνεις ως επισκέπτης του μουσείου.

Ασφαλώς και η ταινία δεν μπορεί να συγκριθεί με την «Ρωσική Κιβωτό», ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της κινηματογραφικής ιστορίας, το αδιάσπαστο 95λεπτο μονοπλάνο του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Η ανασύσταση της ιστορίας και η ρευστότητα του χρόνου, όπως αποτυπώθηκε στην ταινια του Σοκούροφ, αποτελεί μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, κάτι που αναγνωρίζει ο Μάλι στο ντοκιμαντέρ του, βάζοντας τον Σερβίλο να απαγγείλει απόσπασμα από την «Κιβωτό» για ιδανικό κλείσιμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης
  • Ερμιτάζ, η Δύναμη της Τέχνης