Χρόνια πολλά Φράνσις ΜακΝτόρμαντ: 10 στιγμές μιας καριέρας - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:01
23/6

Χρόνια πολλά Φράνσις ΜακΝτόρμαντ: 10 στιγμές μιας καριέρας

«Ο Μισισιπής Καίγεται» (1988) του Άλαν Πάρκερ
«Ο Μισισιπής Καίγεται» (1988) του Άλαν Πάρκερ

66α γενέθλια για την τριπλά βραβευμένη με Όσακρ ερμηνείας ηθοποιό (+1 αγαλματίδιο ως παραγωγός του «Nomadland»), μούσα και ιέρεια του σινεμά των αδελφών Κοέν αλλά και στυλοβάτη όλων των πτυχών του αμερικανικού θεάματος.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

 

Η Φρανσις ΜακΝτόρμαντ δεν έχει τυχαίο οστό πάνω της. Έχει σπουδάσει Θέατρο και πήρε το μάστερ της στο Γέιλ στο Δράμα. Θα πρέπει να κοπιάσεις για να βρεις ανενεργό έτος στη δουλειά της (σινεμά, θέατρο και τηλεόραση) από το 1984 που πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογραφο στο ντεμπούτο των αδελφών Κοέν «Μόνο Αίμα» - και μάλλον δεν θα τα καταφέρεις. Με σιδερένια αφοσίωση, σφιχτά χείλη, σεμνό κεφάλι, τεράστια ποικιλία ρόλων σε επίσης τεράστια γκάμα σινεμά (από indie μέχρι blockbuster) και σωρεία βραβεύσεων και αναγνώρισης, η ΜακΝτόρμαντ είναι η ηθοποιός που αθόρυβα, αλλά με καλλιτεχνική ακεραιότητα που κάνει πάταγο, κατέχει πανάξια μια από τις πιο ψηλές θέσεις στο σύγχρονο στερέωμα.

Ταυτόχρονα, τα τρία Όσκαρ Α' ρόλου της («Φάργκο», «Τρεις Πινακίδες», «Η Χώρα των Νομάδων») την φέρνουν σε μια ολιγομελή, εκλεκτή λέσχη. Διαθέτει όμως και Τόνι, Έμμι, SAG, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και πλήθος βραβείων ενώσεων, όλα τους καθρέφτισμα της ζητησής της από τους δημιουργούς, της εκτίμησης που χαίρει από τον κόσμο της δουλειάς.

Είναι παντρεμένη με τον Τζόελ Κοέν από το 1984, δεν απασχόλησε ποτέ την κοινή γνώμη με ανοησίες, έχει την πιο αντιστάρ κοψιά που θα ήλπιζες. Να είναι γερή, έχει πολλά να προσφέρει ακόμα.