Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:08
8/10

Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

Από τον Σκορσέζε και την παρέα του μέχρι τον καθημερινό αγώνα μιας μελισσοκόμου, τον καλύτερο Αλμοδόβαρ που είδαμε τελευταία και τον Χρυσό Φοίνικα-έκπληξη, ορίστε 50 συναρπαστικοί λόγοι για να δει κανείς φέτος σινεμά.

Από τους Πάνο Γκένα, Κωστή Θεοδοσόπουλο, Λουκά Κατσίκα, Τάσο Μελεμενίδη, Νεκτάριο Σάκκα

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις ελληνικές αίθουσες αναγράφονται με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση στις 9 Οκτωβρίου 2019. Η τελική όμως ημερομηνία κυκλοφορίας κάποιων ταινιών στις αίθουσες ενδέχεται να αλλάξει.

50. THE TWO POPES του Φερνάντο Μεϊρέγιες

Ο βραζιλιάνος Φερνάντο Μεϊρέγιες κλείνει φέτος μια δεκαετία στην οποία κεφαλαιοποίησε το όνομα που έκανε μέσα στην προηγούμενη, κυρίως με την «Πόλη του Θεού» και τον «Επίμονο Κηπουρό». Φέτος ανοίγει το παρασκήνιο της πιο πρόσφατης διαδοχής στην εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και επιστρέφει με το «Two Popes» και δυο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Άντονι Χόπκινς και τον Τζόναθαν Πράις σε μία συνάντηση που περιείχε ανταλλαγή μυστικών ικανών να διαλύσουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 12 Δεκεμβρίου από την Odeon (και από την πλατφόρμα του Netflix).

49. JUDY του Ρούπερτ Γκουλντ

Η Ρενέ Ζελβέγκερ μεταμορφώνεται σε Τζούντι Γκάρλαντ για τις ανάγκες μιας ταινίας που επικεντρώνεται σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο στη ζωή της θρυλικής σοουγούμαν. Με αφετηρία τις συναυλίες που έδωσε το χειμώνα του 1968 στο Λονδίνο, το  «Judy» δίνει έμφαση στα παρασκήνια του σόου, τις μάχες της Γκάρλαντ με τους μάνατζέρ της, τις καλές σχέσεις της με τους μουσικούς, τη θερμή υποδοχή του κοινού, αλλά κυρίως τους προσωπικούς δαίμονες της ηθοποιού/τραγουδίστριας μετά από μια πολύ απαιτητική καριέρα και συνεχόμενους αποτυχημένους γάμους. Σε σκηνοθεσία του θεατρικού Ρούπερτ Γκουλντ («True Story») και διανθισμένο με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της, το φιλμ και η Ρενέ  φαίνονται έτοιμοι να σας πουν ένα (οσκαρικό) τραγούδι. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 31 Οκτωβρίου από τη Spentzos Film.

48. LE MANS '66 του Τζέιμς Μάνγκολντ

Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον αναβιώνουν τη μάχη Φορντ-Φεράρι και ο Τζέιμς Μάνγκολντ («Logan», «Walk the Line») οδηγεί μία αληθινή μάχη της ασφάλτου. Ο οδηγός και μηχανολόγος Κεν Μάιλς, εμβληματική φυσιογνωμία των αγώνων ταχύτητας της δεκαετίας του ‘60, ο οποίος σκοτώθηκε το 1966 σε ηλικία 47 ετών στις δοκιμές των Le Mans εμπνέει το φιλμ, και η παραγωγή φαίνεται πως έχει ήδη οσκαρική φόρα. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Odeon.

47. BOMBSHELL του Τζέι Ρόουτς

Η αποκάλυψη των πολλαπλών περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης που έστειλε τον ιδρυτή του Fox News, Ρότζερ Έιλς, σπίτι του, γεννά μια ταινία που συγκαταλέγεται ήδη στα φαβορί των ερχόμενων Όσκαρ. Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι υποδύονται δύο δημοσιογράφους και μια παραγωγό του δικτύου που ξεκίνησαν το θέμα, εστιάζοντας στο θάρρος τους και τις κλειστές πόρτες που βρήκαν αρχικά όταν ένιωσαν πως η συγκεκριμένη αρρωστημένη κατάσταση έπρεπε να σταματήσει. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 2 Ιανουαρίου από τη Spentzos Film.

46. WONDER WOMAN 1984 της Πάτι Τζένκινς

Μία γυναίκα σκέτο Wonder επιστρέφει! Η Γκαλ Γκαντότ και η Πάτι Τζένκινς ανανεώνουν το ραντεβού της Πριγκίπισσας Νταϊάνα με το κοινό για το καλοκαίρι του 2020 και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στη δεκαετία του '80 και την ψυχροπολεμική κόντρα ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Η υπερ-ταλαντούχα Κρίστεν Γουίγκ σε ρόλο κακιάς, ο Πέντρο Πασκάλ ως αρπακτικό της Wall Street και η επιστροφή του Κρις Πάιν, είναι μερικά ακόμα «θαύματα» της ταινίας. Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 4 Ιουνίου από την Tanweer.

45. WAVES του Τρέι Εντουαρντ Σουλτς

Μία οικογενειακή απώλεια γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι και ο ανατρεπτικός Τρέι Εντουαρντ Σουλτς  δημιουργεί «κύματα» θετικών σχολίων μετά την ένταση του «Krisha» και την ατμόσφαιρα του «Έρχεται τη Νύχτα». Μέσα από την ιστορία μίας αφροαμερικανικής οικογένειας και ενός δεσποτικού πατέρα, ιχνηλατεί ένα επικό - μα τόσο προσωπικό - ταξίδι προς την αγάπη και τη συγχώρεση που εντυπωσίασε τρυφερά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και αγοράστηκε για διανομή από την ανήσυχη Α24. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

44. ATLANTIQUE της Μάτι Ντιοπ

Τα φαντάσματα του ωκεανού που «βλέπουν» Όσκαρ συζητήθηκαν όσο λίγες ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα των φετινών Καννών για δύο βασικούς λόγους: ήταν η πρώτη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη αφρικανικής καταγωγής που συμμετείχε ποτέ στο τμήμα (η Μάτι Ντιοπ είναι γαλλίδα με καταγωγή από τη Σενεγάλη) και επίσης η ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική ματιά της Ντιοπ επιβραβεύθηκαν με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Επίσημη επιλογή της Σενεγάλης για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Τ.Μ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή, αλλά έχει αγοραστεί από το Netflix.

43. ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ (MOTHERLESS BROOKLYN) του Έντουαρντ Νόρτον

Ένας ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ που δραστηριοποιείται στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ‘50, αναζητά τους δολοφόνους του αφεντικού του και μπλέκει σε ένα λαβυρινθώδες ταξίδι. Ο Έντουαρντ Νόρτον αγόρασε αμέσως τα δικαιώματα του ομώνυμου βιβλίου το 1999, με σκοπό κάποια μέρα να το σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει. Έμελλε αυτό να είναι το project της ζωής του καθώς μετά από 20 χρόνια πολλών προσπάθειων κατάφερε να μαζέψει το καστ που ήθελε (Γουίλεμ Νταφό, Μπρους Γουίλις, Άλεκ Μπάλντουιν) και να το παρουσιάσει όπως αυτός θέλει. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 28 Νοεμβρίου από την Tanweer.

42. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (HUSTLERS) της Λορέν Σκαφάρια

Αν νομίζατε πως το «Hustlers» θα κυριαρχούσε απλά σε memes και gifs για κάθε χρήση, γελιέστε. Αστέρες της μουσικής και του σινεμά ενώνονται για τη μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας με στρίπερς που δρουν ως μοντέρνες Ρομπέν των Δασών, και κλέβουν εντυπώσεις ως η κινηματογραφική έκπληξη της σεζόν. Τζένιφερ Λόπεζ, Κόνστανς Γου, Τζούλια Στάιλς, Κίκι Πάλμερ, Λίλι Ράινχαρτ, Lizzo, Cardi B, πρωταγωνιστούν δίνοντας μαθήματα pole dancing και εκδίκησης, την ώρα που οι πρώτες κριτικές τις στέλνουν στα Όσκαρ. Τι έχει να πει η Ντέμι Μουρ του «Striptease» για την ταινία; Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 17 Οκτωβρίου από την Odeon.

41. ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ (ΤΗΕ LAUNDROMAT) του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Οι εποχές που ο Στίβεν Σόντερμπεργκ διακήρυττε εμφατικά πως εγκαταλείπει το σινεμά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, ενδίδοντας κι αυτός στα δελεαστικά καλέσματα του Netflix. Με το «The Laundromat» ερευνά αναλυτικά το γνωστό σκάνδαλο Panama Papers, που πρωτοήρθε στην επικαιρότητα το 2015, όταν διέρρευσαν 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της νομικής εταιρίας την οποία διηύθυνε ο γνωστός δικηγόρος Μοσάκ Φονσέκα και το βασικό καστ των θαυμάσιων Μέριλ Στριπ, Γκάρι Ολντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας «ξεπλένει» με ερμηνευτική άνεση. Τ.Μ.

Σε streaming από το Netflix στις 18 Οκτωβρίου.