Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020 - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
18:08
8/10

Οι 50 ταινίες που θα σφραγίσουν την κινηματογραφική χρονιά 2019-2020

40. A HIDDEN LIFE του Τέρενς Μάλικ

Ο Τέρενς Μάλικ εμπνέεται από μία αληθινή ιστορία και επιστρέφει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φραντς Γαϊγκερστέτερ (στο ρόλο ο Αγκουστ Ντιλ), αντιρρησίας συνείδησης από την Αυστρία που αργότερα ανακηρύχθηκε Αγιος της Καθολικής Εκκλησίας, στέκει ως ιδανικός χαρακτήρας – επαναστάτης, μάρτυρας του μελαγχολικού «ευαγγελίου» του Μάλικ, το οποίο περιλαμβάνει τις τελευταίες εμφανίσεις των αδικοχαμένων Μίκαελ Νίκβιστ («Το Κορίτσι με το Τατουάζ») και Μπρούνο Γκανζ («Τα Φτερά του Ερωτα»). Π.Γκ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 30 Ιανουαρίου από την Odeon.

39. Ο ΚΑΛΟΣ ΨΕΥΤΗΣ (THE GOOD LIAR) του Μπιλ Κόντον

Δεν είναι ψέμα! Ένας ηλικιωμένος απατεώνας αποφασίζει να πει «ναι» σε μία τελευταία δουλειά, μετά τη γνωριμία του με μια πλούσια χήρα, και το αποτέλεσμα είναι η πρώτη κινηματογραφική συνάντηση δυο βρετανικών ιερών τεράτων της υποκριτικής: της Ελεν Μίρεν και του Ιαν ΜακΚέλεν! Στη σκηνοθεσία, ο βραβευμένος με Οσκαρ Μπιλ Κόντον συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον ΜακΚέλεν και ετοιμάζεται
να κλέψει εντυπώσεις με οσκαρική ημερομηνία εξόδου. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 14 Νοεμβρίου από την Tanweer.

38. ZOMBI CHILD του Μπερτράν Μπονελό

Αϊτή, 1962. Ενας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς μόνο και μόνο για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα έγκριτο σχολείο του Παρισιού, η εγγονή του ομολογεί ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της, χωρίς να υπολογίζει τα όσα αδιανόητα πρόκειται να ακολουθήσουν. Ενας από τους κορυφαίους Γάλλους σκηνοθέτες συνδέει ευρηματικά την κουλτούρα του βουντού, τη Ριάνα και την κριτική στην αποικιοκρατία σε μια μυσταγωγική ταινία με θεματικό περιεχόμενο που μοιάζει με ντεπόζιτο σκέψης. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και έχει αγοραστεί από την Weird Wave.

37. Ο ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ (BUNUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES) του Σαλβαντόρ Σιμό

Παρίσι, 1930, και το σκάνδαλο που ακολουθεί την κυκλοφορία της «Χρυσής Εποχής» αφήνει τον Μπουνιουέλ απένταρο και δυσαρεστημένο με τον Σαλβαντόρ Νταλί. Η τύχη του αλλάζει όταν ένας φίλος κερδίζει το λαχείο και επενδύει τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ στην πιο εξαθλιωμένη κοινότητα της Ισπανίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ονειρικά σχεδιασμένο animation που φέρει μαζί του τις ευωδιές μιας μυθικής εποχής, ένας φόρος τιμής στο μεγάλο δάσκαλο του σουρεαλιστικού κινηματογράφου και ταυτόχρονα μια σπουδή πάνω στις λαβυρινθώδεις πτυχές ενός αδάμαστου καλλιτεχνικού οράματος. Κ.Θ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο από τη Danaos Films.

36. JOJO RABBIT του Τάικα Γουαϊτίτι

Μια «σάτιρα κατά κάθε μορφής μίσους», όπως περήφανα διακηρύσσει ο δημιουργός της, Τάικα Γουαϊτίτι, το τρομερό παιδί από τη Νέα Ζηλανδία που πλέον έχει μπει δυναμικά στο Χόλιγουντ, φέρνει τον ίδιο στο ρόλο ενός φανταστικού Χίτλερ που έχει δημιουργήσει το μυαλό ενός μοναχικού παιδιού και του κάνει παρέα. Αφού έπεισε τους μετόχους της Disney για τις καλόβουλες προθέσεις του και κέρδισε επίσης το Βραβείο Κοινού στο Τορόντο (βραβείο που στέλνει καρφωτά ταινίες στα Όσκαρ), μάλλον θα κάνει το ίδιο και σε 'μας. Τ.Μ.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει 23 Ιανουαρίου από την Odeon.

35. THE REPORT του Σκοτ Μπερνς

Στην παράδοση των εξαιρετικών αμερικανικών πολιτικών θρίλερ των '70s, o Σκοτ Μπερνς φιλτράρει επιρροές από Σίντνεϊ Πόλακ («Τρεις Μέρες του Κόνδορα») και Αλαν Πακούλα («Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου») παραδίδοντας μία ταινία άξια «αναφοράς». Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Τζόουνς, οι έρευνες του οποίου έφεραν στην επιφάνεια τις μυστικές φυλακές βασανιστηρίων της CIA στο
Αφγανιστάν, το «The Report» είναι έτοιμο για αποκαλύψεις με εχέγγυο το δυνατό καστ των Ανταμ Ντράιβερ, Ανέτ Μπένινγκ και Τζον Χαμ. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή, αλλά έχει αγοραστεί από την Amazon Prime.

34. ΜΙΑ ΛΕΥΚΗ, ΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑ (A WHITE, WHITE DAY) του Χλίνουρ Πάλμασον

Σε κάποιο σημείο της παγωμένης Ισλανδίας, ο τοπικός αστυνόμος γίνεται εμμονικός μαθαίνοντας την απιστία της γυναίκας του, δύο χρόνια μετά το θάνατό της σε τροχαίο. Ο σκηνοθέτης του στιλιστικά εντυπωσιακού «Winter Brothers» επιστρέφει με μια ιστορία θλίψης, εκδίκησης μα πάνω απ' όλα αδιαπραγμάτευτης αγάπης. Βραβείο Ερμηνείας για τον Ινγκβαρ Σίγκουρντσον στην Εβδομάδα Κριτικής των φετινών Καννών. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 26 Δεκεμβρίου από την Weird Wave.

33. UNCUT GEMS των Μπεν και Τζος Σαφντί

Οι αδελφοί Μπεν και Τζος Σαφντί κινηματογραφούν ξανά με απαράμιλλη δυναμική ένα ψυχολογικό θρίλερ που ελίσσεται από την κωμωδία στο δράμα, διατηρώντας ατόφια την προ2ετίας μανιώδη οπτική του «Good Time» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Στο «Uncut Gems», ένας κοσμηματοπώλης με διάσημο πελατολόγιο πρέπει να βρει τρόπο να ξεπληρώσει τα χρέη του μετά από μία ληστεία, και οι πρώτες κριτικές κάνουν λόγο πως «κόσμημα» είναι η ερμηνεία του Ανταμ Σάντλερ. Π.Γκ.

Η ταινία δεν έχει πάρει ακόμα ελληνική διανομή.

32. ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (THE CORDILLERA OF DREAMS) του Πατρίσιο Γκουζμάν

Μετά το αριστουργηματικό «Νοσταλγώντας το Φως» και το πολυβραβευμένο «Μαργαριταρένιο Κουμπί», μία σπάνιας σύλληψης τριλογία κλείνει εδώ: ένα σπουδαίο φιλμικό τρίπτυχο που συνδέει τις φυσικές επιστήμες με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και το γεμάτο αντιθέσεις φυσικό τοπίο της Χιλής με την ανοιχτή πληγή της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το υπογράφει ο κορυφαίος εν ζωή ντοκιμαντερίστας του λατινοαμερικανικού σινεμά. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 10 Οκτωβρίου από την Ama Films.

31. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΤΕ (SORRY WE MISSED YOU) του Κεν Λόουτς

Τρία χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» ο βετεράνος του κοινωνικού ρεαλισμού επιστρέφει με χιούμορ, ανθρωπιά και επίκαιρη ματιά για να περιγράψει τις καθημερινές δοκιμασίες μιας σκληρά εργαζόμενης οικογένειας της διπλανής πόρτας και να αποσπάσει τις ωραιότατες ερμηνείες των Κρις Χίτσεν και Ντέμπι Χάνιγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ν.Σ.

Η ταινία πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας και θα κυκλοφορήσει 7 Νοεμβρίου από την Feelgood Entertainment.