Βίντεο: Μια σύντομη εισαγωγή στο σινεμά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:30
31/5

Βίντεο: Μια σύντομη εισαγωγή στο σινεμά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Σαν σήμερα 78 χρόνια πριν γεννήθηκε ένα «τρομερό παιδί» του ευρωπαϊκού σινεμά, που άφησε εκτενές έργο, ενίοτε σπουδαίο έργο, αλλά και μια πλήρως αυτοκαταστροφική ζωή που τέλειωσε πρόωρα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια», «Ο Καβγατζής», «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ», «Ο Γάμος της Μαρία Μπράουν», «World on a Wire» και τόσα άλλα. Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, στον οποίον εδώ στις Νύχτες Πρεμιέρας, πίσω στον Δεκέμβριο του 2016, είχαμε αφιερωθεί στο έργο του, πρόλαβε δεν πρόλαβε 13 χρόνια στο μεγάλο μήκος, αλλά έκανε πάνω από 20 ταινίες, έκανε τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, έγραψε δυο ντουζίνες θεατρικά, δούλευε ακατάπαυστα. Όταν η μέρα δεν έφτανε, τα ναρκωτικά έπαιζαν τον ρόλο ενισχυτή πολλαπλασιασμού ωρών. 37 χρονών είχε κάνει όσα άλλοι σε διπλάσια χρόνια, το νήμα όμως θα κοβόταν εκεί, στην «ώρα του λύκου» στο διαμέρισμά του στο Μόναχο. Δίπλα, φυσικά, οι σημείωσεις μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ.

Στο ακόλουθο 5λεπτο βίντεο, ακολουθεί μια μίνι εισαγωγή στο σινεμά ενός sui generis δημιουργού , του βιωματικού είδους που δεν συναντάς συχνά, του είδους που προλαβαίνει κάποιας μορφής αναγνώριση, αλλά δεν είναι φτιαγμένος επ' ουδενί να την απολαύσει (και ίσως να τον διαφθείρει), ενός βεληνεκούς που του πρέπει ανακάλυψη από τις νεότερες γενιές, έστω κι αν (όπως τότε) το έργο του μένει ευάλωτο σε επικριτικότητα που σήμερα πια έχει την τιμητική της.

Το 2016 παρουσιάσαμε με μεγάλη υπερηφάνεια και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος το μεγάλο αφιέρωμα Φασμπίντερ και ξερό ψωμί!