Ο Ανγκ Λι επιστρέφει στην Ταϊβάν με νέα ταινία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:17
16/11

Ο Ανγκ Λι επιστρέφει στην Ταϊβάν με νέα ταινία

Φανταστικά νέα, τουλάχιστον για όσους από εμάς θυμόμαστε ακόμα ότι ο Λι είναι ένας απο τους μεγάλους δημιουργους των καιρών μας. Η ταινία θα είναι η πρώτη που γυρίζει στα μανδαρινικά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή από το «Προσοχή, Πόθος»

Σπάνια θα δεις πια να αναφέρεται ο Ανγκ Λι σε κινηματογραφική αρθογραφία και συζητήσεις για τους μεγάλους δημιουργούς των καιρών μας. Δεν είναι ήρωας της νέας γενιάς κριτικής, ο ίδιος πειραματίζεται με την τεχνολογία τελευταία, τα όσα σπουδαία έχει κάνει ανήκουν στο παρελθόν, κι εδώ που τα λέμε, κάτι «Παγοθύελλες» και «Γαμήλια Πάρτυ» και «Τίγρης και Δράκος» έχει γυρίσει, δεν είναι δα και η Άβα ΝτιΒερνέ, το όνομα της οποίας τραγουδούν οι σινεφίλ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τα όσα σπουδαία έχει κομίσει – αναρωτιέσαι πραγματικά τι θα άκουγε πχ. ο Σιάμαλαν, αν είχε συνθέσει μια άνευ προηγουμένου φρικωδία σαν το «Wrinkle of Time», το οποίο, αν έχετε τον Θεό σας, έχει 53 metascore. Τελοσπάντων, ας μην βγαίνουμε εκτός θέματος.

Μετά την αστοχία του «Gemini Man», το οποίο ο Ανγκ Λι γύρισε σε ένα format που μπορούσαν να υποστηρίξουν περίπου 4 αίθουσες στον κόσμο, αλλά αποκλειστικά για να πειραματιστεί με αυτό, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Ταϊβάν για να γυρίσει την πρώτη του ταινία στα μανδαρινικά μετά το «Προσοχή, Πόθος», ένα ολίγον αριστούργημα των ‘00s που κινείται στο κενό μεταξύ σεξ και αγάπης και τελειώνει με ένα στοιχειωτικό πλάνο. Η ταινία θα βασιστεί στο μυθιστόρημα «Even Trees Wither» του Ταϊβανέζου συγγραφέα Πάι- Χσεν Γιουνγκ, ο οποίος είναι σημαντικός queer λογοτέχνης της περιοχής. Ο Λι, με τη σειρά του, έχει εξέχοντες τίτλους του queer κανόνα στο βιογραφικό του, οπότε ακούγεται σαν ευτυχισμένος «γάμος».

Όποιος αναγνώστης μας ξέρει κινέζικα, μπορεί να βοηθήσει με πληροφορίες για τη θεματολογία του βιβλίου, καθώς σύνοψη στα αγγλικά δεν υπάρχει, από εκεί και πέρα όσοι από μας διαβάζουμε ότι ο Ανγκ Λι γυρίζει νέα ταινία και πατάμε το link σαν τρελοί, περιμένουμε να τη δούμε …ναι, σωστά καταλάβατε, σαν τρελοί.