Η Ζιλιέτ Μπινός νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:36
15/3

Η Ζιλιέτ Μπινός νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η απερχόμενη, μόλις τρίτη στην ιστορία, πρόεδρος, Ανιέσκα Χόλαντ, θέλει να προσηλωθεί αποκλειστικά στην προετοιμασία της επόμενης ταινίας της.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένα ιερό προσωπο του ευρωπαϊκού σινεμά και μια ηθοποιός που με την εργασία και το ήθος της έχει κερδίσει την ιερότητα αυτή, η Ζιλιέτ Μπινός, θα βρεθεί στην τιμητική θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Είναι η μόλις τρίτη φορά που ο ιδρυθείς το 1988 θεσμός αλλάζει πρόεδρο. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο ιδρυτής του, μεταξύ άλλων, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δεύτερος ο επίσης μεταξύ των ιδρυτών του, Βιμ Βέντερς, τρίτη η Ανιέσκα Χόλαντ και τώρα, ιδού Ζιλιέτ. Την συμβολική θέση θα καταλάβει επισήμως την 1η Μαΐου του 2024.

Η Ανιέσκα Χόλαντ θέλει να αφοσιωθεί εντελώς στις ταινίες της, αλλά ήταν υπερήφανη και σίγουρη που την θέση της θα αναλάβει η Μπινός. «Δεν είμαι άνθρωπος που εύκολο παραιτείται, αλλά έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρωτίστως είμαι δημιουργός ταινιών. Και σε αυτό θέλω να εστιάσω στα χρόνια που έρχονται», είπε η 75χρονη σκηνοθέτις. «[...] Ξέροντας ότι η Ζιλιέτ Μπινός με διαδέχεται δυναμώνει την αίσθησή μου ότι η απόφαση ελήφθη στην κατάλληλη στιγμή.»

Η Μπινός όπως συχνά έχουμε αναφέρει, δεν είναι τίποτα τυχαίο στο ευρωπαϊκό πάνθεον, είναι μια πολλάκις βραβευμένη ηθοποιός, που εκτός των τιμών στις συνεργασίες της (Κισλόφσκι, Καράξ, Τεσινέ, Ακερμάν, Κάουφμαν, Χάνεκε, Λεκόντ, Κιαροστάμι, Ασαγιάς, Ντενί, Μινγκέλα, είναι μόνο κάποιοι μιας μακράς λίστας), έχει τιμηθεί ερμηνευτικά και στα τρία μείζονα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, έχει πάρει και Όσκαρ, και BAFTA και Σεζάρ, ω ναι, δεν υπάρχει έλλειψη βραβείων στο παλμαρέ της 60χρονης ηθοποιού.

Με το καλό!