60 κριτικοί διαφωνούν πλήρως με την επιλογή της κριτικής επιτροπής στις φετινές Κάννες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:08
31/5

60 κριτικοί διαφωνούν πλήρως με την επιλογή της κριτικής επιτροπής στις φετινές Κάννες

Παρότι δεν σημειώνεται άρνηση για την αξία της ταινίας της Ζιστίν Τριέ, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, η Κριτική έχει (μακράν) άλλη προτίμηση από το φετινό ρόστερ του φεστιβάλ. Αναλυτικά οι νικητές εντός.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Όπως και πέρυσι, όταν ο φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κέρδιζε τον Χρυσό Φοίνικα με το «Τρίγωνο της Θλίψης», έτσι κι φέτος η κριτική, μέσω 60 εκπροσώπων της, διαφοροποιείται αισθητά από την τελική επιλογή για τον Χρυσό Φοίνικα. Η νικήτρια «Ανατομία μιας Πτώσης», πάντως, δεν παύει να απολαμβάνει τιμής σε άλλη κατηγορία.

Έτσι λοιπόν σχεδόν οι μισοί από τους 60 κριτικούς, για την ακρίβεια οι 29, θεώρησαν όταν το «Zone of Interest» του Τζόναθαν Γκλέιζερ ήταν η καλύτερη ταινία του φεστιβάλ και άξιζε τον μεγάλο βραβείο. Η επιτροπή του απένειμε το...Μεγάλο Βραβείο. Το δεύτερο έργο που ψήφισαν οι κριτικοί ήταν το «Fallen Leaves» του Άκι Καουρισμάκι, με μόνο έξι ψήφους πάντως, ενώ η νικήτρια ταινία κατέκτησε την τρίτη θέση με τις ψήφους πέντε κριτικών. Το τοπ-5 συμπληρώνουν οι «Killers of thw Flower Moon» και το «Pot-au-Feu» του Τραν Αν Χουνγκ. Και πέρυσι πάντως, το «Close» του Λούκας Ντοντ και η «Απόφαση Φυγής» στάθηκαν ψηλότερα στους κριτικούς απ' ότι στην επιτροπή. Υγιεινά κι αναμενόμενα (κι επιθυμητά, μεταξύ μας) όλα αυτά.

Η «Ανατομία μιας Πτώσης» κέρδισε όμως την κατηγορία του Σεναρίου - χαρίζοντας και μια διαίσθηση ότι θα τη δούμε και στην ανάλογη οσκαρική πεντάδα - μαζεύοντας 18 ψήφους, ενώ η ταινία του Γκλέιζερ πήρε μία όλη κι όλη ψήφο. Η ομοειδής κριτική εξακολουθεί να περιφρονεί τη λογική που λέει ότι μια ταινία είναι το σενάριό της. Στο Σενάριο συναντάμε επίσης το «May December» του Χέινς και το «Monster» του Κόρε-εντα.

Στην Σκηνοθεσία, προς επίρρωση του άνωθεν ισχυρισμού, ο Γκλέιζερ πήρε 19 από τις 60 ψήφους και την 1η θέση, με τον Σκορσέζε να έρχεται δεύτερος με έξι ψήφους. Τώρα ή ζούμε ακόμα στην ονείρωξη μιας ομάδας κριτικών με το σινεμά του Γκλέιζερ, ή όντως η ταινία του Σκορσέζε δεν έχει βγει άπταιστη. Τα προσωπικά πάθη δεν επιτρέπουν άλλη ανάγνωση, είθε όμως να πέφτουμε έξω. Τρίτη στην Σκηνοθεσία μια ισοπαλία τριών ταινιών («La Chimera», «May December» και «The Pot-au-Feu»).

Ιδού συνοπτικά όλοι οι νικητές, συν την νεότευκτη κατηγορία «Πρώτης Ταινίας»

Καλύτερη Ταινία

1. “The Zone of Interest,” Jonathan Glazer
2. “Fallen Leaves,” Aki Kaurismaki
3. “Anatomy of a Fall,” Justine Triet
4. “Killers of the Flower Moon,” Martin Scorsese
5. “The Pot-au-Feu,” Tran Anh Hung

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

1. “Anatomy of a Fall,” Justine Triet and Arthur Harari
2. “May December,” Samy Burch and Alex Mechanik
3. “Monster,” Yuji Sakamoto

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1. “The Zone of Interest,” Jonathan Glazer
2. “Killers of the Flower Moon,” Martin Scorsese
3. “La Chimera,” Alice Rohrwacher
3. “May December,” Todd Haynes
3. “The Pot-au-Feu,” Tran Anh Hung

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ

(tie) “Banel and Adama,” Ramata-Toulaye Sy
(tie) “How to Have Sex,” Molly Manning Walker