Μισό αιώνα μετά τα Όσκαρ ζητούν συγγνώμη από την Σατσίν Λιτλφέδερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:46
17/8

Μισό αιώνα μετά τα Όσκαρ ζητούν συγγνώμη από την Σατσίν Λιτλφέδερ

Η Οσκαρική Ακαδημία απολογήθηκε επισήμως στην ηθοποιό που ανέβηκε στη σκηνή στη θέση του Μάρλον Μπράντο, όταν ο δεύτερος κέρδισε το Όσκαρ του για τον «Νονό», και γνώρισε τον χλευασμό.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Με καθυστέρηση μόλις μισού αιώνα η Οσκαρική Ακαδημία εξέδωσε επίσημη απολογία προς τη Σατσίν Λιτλφέδερ, την Ινδιάνα που ανέβηκε στη σκηνή στη θέση του Μάρλον Μπράντο κατά τη βράβευσή του με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον «Νονό». Η Λιτλφέδερ ανακοίνωσε ότι ο ηθοποιός δεν αποδέχεται την βράβευσή του, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφία απεικόνιζε τους Ινδιάνους. Κάποιοι χειροκρότησαν, άλλοι εξεγέρθηκαν, λέγεται ότι χρειάστηκε μια ποδοσφαιρική ομάδα 5x5 για να συγκρατήσει τον Τζον Γουέιν, που ήταν και κάπως ευερέθιστος εκείνη την περίοδο – λίγο καιρό μετά θα εξαπέλυε το μίσος του σε βάρος του «High Plains Drifter» του Κλιντ Ίστγουντ, για την αναθεωρητική του στάση γύρω από τους ανθρώπους της Άγριας Δύσης.

Η Λιτλφέδερ έφυγε από τη σκηνή με σωματοφύλακες, ενώ στις μέρες που ακολούθησαν γνώρισε τον χλευασμό από σχετικά έντυπα. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακαδημίας και δημοσιεύτηκε χτες, η Ακαδημία ζητά συγγνώμη από την ηθοποιό για την άδικη κακοποίηση που υπέστη λόγω αυτής της δήλωσης, προσθέτοντας ότι κακώς έβλαψε την καριέρα της και ότι πολύ κακώς το θάρρος της δεν αναγνωρίστηκε. Η Ακαδημία δεν θα μείνει μόνο στα λόγια, ήδη έχει προγραμματιστεί μια συζήτηση για το φθινόπωρο, παρουσία της Λιτλφέδερ.

Η τοποθέτηση της ίδιας είχε έναν χιουμοριστικό τόνο. «Σχετικά με την απολογία της Οσκαρικής Ακαδημίας, να αναφέρω ότι εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε υπομονετικοί άνθρωποι – τους πήρε μόνο 50 χρόνια! Το χιούμορ μας είναι η μέθοδος της επιβίωσής μας», πρόσθεσε.

Με τα αντανακλαστικά της Ακαδημίας, το 2072 περιμένουμε και την απολογία της για τη συμπεριφορά των μελών της που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Γουίλ Σμιθ, όταν μόλις πριν λίγα λεπτά είχε δείξει τι πάει να πει τραμπουκισμός.