«Spacey Ummasked»: Ντοκιμαντέρ για τις κατηγορίες σε βάρος του Κέβιν Σπέισι - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:53
29/4

«Spacey Ummasked»: Ντοκιμαντέρ για τις κατηγορίες σε βάρος του Κέβιν Σπέισι

Ντοκιμαντέρ για τiς κατηγορίες σε βάρος του Κέβιν Σπέισι στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφορεί έναν χρόνο μετα την αθωωτικη απόφαση βρετανικού δικαστηρίου.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Μια μικρή αναδρομή στην υπόθεση. Στη Μεγάλη Βρετανία ο Κέβιν Σπέισι κατηγορήθηκε για μια σειρά από αδικήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας, τα οποία σύμφωνα με τους μηνυτές τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο θρυλικό Old Vic. Η δίκη έλαβε χώρα τον περασμένο Ιουνιο και διήρκησε σχεδόν έναν μήνα Η νομική υπεράσπιση του Αμερικανού ηθοποιού προσκόμισε σειρά από στοιχεία που αποδείκνυαν ότι κάποια από τα επίμαχα γεγονότα  δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στις ημερομηνίες που ανέφεραν οι μηνυτές, καθώς και έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο ηθοποιός είχε συναινετική σχέση με τα θύματα και, ειδικότερα, μηνύματα που αποδείκνυαν τη συναινετική φύση του συμβάντος, βάσει του οποίου κατηγορήθηκε για εξαναγκασμό σε ανοχή γενετήσιας πράξης – η σοβαρότερη από τις κατηγορίες, καθώς μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τα στοιχεία που προσκόμισε η υπεράσπιση ήταν αρκετά ώστε να πείσουν για την αθωότητά του το σώμα ενόρκων, οι οποίοι συνεδρίαζαν επί 12 ώρες, προτού καταλήξουν στην αθωωτική ετυμηγορία τους.  

Το Channel 4 είχε ξεκινήσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Spacey Unmasked», το οποίο αφορούσε αυτές τις κατηγορίες. Δυο χρόνια μετά, είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει. Κινηματογραφικά σπάνια έχουν ενδιαφέρον αντίστοιχα εγχειρήματα, δημοσιογραφικά αν δεν υπάρχει διαλεκτική, καταλήγουν σαν το επονείδιστο «Allen v Farrow» του Max που χρησιμοποιούσε ως τεκμήρια ενοχής του Άλεν αποσπάσματα από τις ταινίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι το Max αγόρασε το ντοκιμαντέρ για προβολή στις ΗΠΑ, φαίνεται να δουλεύουν αντίστοιχα εγχειρήματα στην πλατφόρμα. Δείτε ένα μικρό απόσπασμα εδώ: