«Tech Noir»: Μια πολυτελής έκδοση αποκαλύπτει σκίτσα και ζωγραφιές του Τζέιμς Κάμερον - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:09
26/11

«Tech Noir»: Μια πολυτελής έκδοση αποκαλύπτει σκίτσα και ζωγραφιές του Τζέιμς Κάμερον

Με πρόλογο του στενού του φίλου Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, το βιβλίο έχει πραγματοποιήσει μια εξονυχιστική ανασκαφή στα προσωπικά αρχεία του δημιουργού, αποκαλύπτοντας την εικαστική του διάνοια πίσω από έργα όπως ο «Εξολοθρευτής», το «Άλιενς» και το «Άβαταρ».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ένας δημιουργός ταυτόχρονα πολυτιμημένος και ευάλωτος σε κριτική. Το πρώτο από τον κόσμο, τα ταμεία και την Ακαδημία (με τα τρία προσωπικά του Όσκαρ για τον «Τιτανικό» - αυτό του Μοντάζ με συνεργάτες), το δεύτερο από εκείνους που βλέπουν στο πρόσωπό του, αναλογικά κάπως με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την αιχμή του δόρατος ενός σινεμά με περισσότερη τεχνική από τέχνη και μια αισθητική αντίληψη πέρα για πέρα «αμερικάνικη», εύπεπτη, επιπόλαιη και ενίοτε, αν όχι πάντα, ιδεολογικά προβληματική.

Για τον υπογράφοντα η κριτική αυτή δεν έχει καμμιά ιδιαίτερη βάση, αντίθετα κάποιες ταινίες του πίσω από την τεχνοκρατική τους βάση/σύλληψη κρύβουν πρωτίστως καρδιά και αμέσως μετά μια περιπλοκότερη ιδεολογική σύλληψη, συχνά ιδιαίτερα φεμινιστική κα συγκαλυμμένα ίσως ακόμα και αντιαμερικανική. Άλλη συζήτηση.

Διότι στο καινούργιο βιβλίο «Tech Noir: The Art of James Cameron», το θέμα είναι οι εικαστικές του συλλήψεις που εν συνέχεία βρέθηκαν σε ταινίες που έγιναν κανόνας του εμπορικού σινεμά - ή παρέμειναν άυλες σε σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Λέει ο ίδιος: «Το ββιλίο αντιπροσωπεύει το πλήρες δημιουργικό μου ταξίδι, από σχέδια του σχολείου εμπνευσμένα από την αχόρταγη ανάγνωσή μου μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, μέχρι πλήρως ολοκληρωμένα κομμάτια concept art για τον Εξολοθρευτή, το Άλιενς και το Άβαταρ. Περιέχει ακόμα εικονογραφία από το Xenogenesis που δεν συνέβη τελικά ποτέ, καθώς και πόστερ που ζωγράφισα για b movie στούντιο ώστε να πλήρώνω το νοίκι περιμένοντας την πρώτη μου σκηνοθεσία. Οι εικόνες συνοδεύονται από σχόλια και ιστορίες της νιότης μου που δεν έχω πει ποτέ και μερικές σήμερα πια με εκπλήσσουν».

Πρόσθετα στα ωραία αυτά, θα υπάρχει και ένα εισαγωγικό σημείωμα από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, φίλο του Κάμερον από τις αρχές του '90, με πληροφορία -απίστευτη- ότι ο Κάμερον κάποτε πλήρωσε 1 εκατομμύριο δολλάρια τους απαγωγείς του πατέρα του ντελ Τόρο για να τον παραδώσουν άθικτο, όπως και τελικά συνέβη!

Εύγε, με το καλό η νέα έκδοση, ακολούθως ο Κάμερον επιστρέφει με τα περιλάλητα πια σίκουελ του «Άβαταρ» που θα βγουν το 2022 το πρώτο, το 2024 το δεύτερο και το 2028 το τρίτο, ζωή να 'χουμε.