57ο ΦΚΘ: ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί! Δηλώνουμε συνεπαρμένοι με την τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη - cinemagazine.gr
10:42
8/11

57ο ΦΚΘ: ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί! Δηλώνουμε συνεπαρμένοι με την τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Λίγο καιρό μετά το πλήρες αφιέρωμα που επιφύλαξαν οι 22ες Νύχτες Πρεμιέρας στο έργο του, το σκηνοθετικό παζλ του Νίκου Τριανταφυλλίδη συμπληρώνεται (και σφραγίζεται δια παντός) με το κύκνειο άσμα του. Ένα σχεδόν θρησκευτικό και πραγματικά απολαυστικό ντοκιμαντέρ που μαρτυρά τη βαθιά αγάπη, τον εφηβικό ενθουσιασμό και το ευγενές φίλαθλο πνεύμα με το οποίο έγινε.

Από τον Λουκά Κατσίκα

 

Μόνο ένας σκηνοθέτης όπως ο Νίκος Τριανταφυλλίδης θα μπορούσε να υπογράψει ένα αθλητικό ντοκιμαντέρ το οποίο να μην απευθύνεται αυστηρά σε γηπεδικούς θαμώνες και οπαδούς μιας συγκεκριμένης ομάδας, αλλά να αγκαλιάζει με την ίδια θέρμη πολλούς και διαφορετικούς θεατές. Ίσως επειδή η τελευταία ταινία που άφησε πίσω του, πριν την πρόωρη αναχώρησή του από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο, ανήκει στον ίδιο άνθρωπο που ξεκίνησε να κάνει σινεμά προκειμένου να δημιουργεί μικρές κινηματογραφικές παρέες και εξαρτήσεις γύρω από δικά του πάθη, να επικοινωνεί προσωπικά του πράγματα με ζηλευτή μεταδοτικότητα και να αγναντεύει τον κόσμο μονίμως από τα χαμηλά και δίχως την παραμικρή επιτήδευση.

Μια γλυκύτατη φιλμική υπόκλιση σε όσους τολμούν να ονειρεύονται και, κυρίως, σε όσους ξέρουν να αγαπούν σφοδρά και αδιαπραγμάτευτα. Όπως ακριβώς αγαπούσε ο ίδιος ο Τριανταφυλλίδης

Κομμάτι αυτής της ρομαντικής σκηνοθετικής ματιάς είναι και το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον». Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου δημιουργού η ιστορία μιας θρυλικής ομάδας και των ανθρώπων που την στελέχωσαν. την υπερασπίστηκαν και πίστεψαν φανατικά σε αυτήν, μέσα στο πέρασμα πολλών δεκαετιών και άφθονων αντιξοοτήτων, είναι πολύ πιθανό να μην ξεπερνούσε τον χαρακτήρα ενός στρατευμένου αφιερώματος. Το ντοκιμαντέρ του Τριανταφυλλίδη, που ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό του χάρη στην αφοσίωση και την επιμονή της συντρόφου του, Μαρίνας Δανέζη, δεν είναι παρ' όλα αυτά μια απλή διεκπεραίωση, ούτε μια φρόνιμη καταγραφή. Μέσα από πολυάριθμες μαρτυρίες και εξομολογητικές συνεντεύξεις από περισσότερους των εξήντα ατόμων, το φιλμ ανακαλύπτει μέσα στην ιστορία ενός ποδοσφαιρικού σωματείου μια ευρύτερη και πιο σημαντική ιστορία, εκείνη που ξεκίνησαν να γράφουν οι πρόσφυγες και οι λιγότερο προνομιούχοι κάτοικοι αυτής της χώρας από τις αρχές κιόλας του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. 

Με αληθινό δραματουργικό ενδιαφέρον, μοιρασμένο κυρίως ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, και χάρη σε ένα ευλύγιστο μοντάζ, το οποίο κατορθώνει και χωράει μια εκατόμβη γεγονότων και καλεσμένων μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, το φιλμ δονείται από την ίδια ζωντάνια και πόθο που δυναμίτιζε όλες τις προηγούμενες δημιουργίες του Τριανταφυλλίδη, αποθεώνοντας για ύστατη φορά τους περιθωριακούς ήρωες και τους παρορμητικούς outsiders που τόσο αρεσκόταν να φιλμάρει ο σκηνοθέτης. 

Έτσι, ένας φαινομενικά απλός φόρος τιμής πάνω στον διακαή ανθρώπινο πόθο του να ανήκεις κάπου και να πιστεύεις ακράδαντα σε κάτι μετατρέπεται σε γλυκύτατη φιλμική παρακαταθήκη και τρυφερή υπόκλιση σε όσους τολμούν να ονειρεύονται και να μεγαλουργούν κάτω από τις πιο δύσκολες και αποκαρδιωτικές συνθήκες, σε όσους εναντιώνονται με πείσμα στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους και, κυρίως, σε όσους ξέρουν να αγαπούν σφοδρά και αδιαπραγμάτευτα. Όπως ακριβώς αγαπούσε ο ίδιος ο Τριανταφυλλίδης μέχρι να οδηγηθεί σε αυτό το πανέμορφο φινάλε ζωής και καριέρας.

Διαβάστε ακόμη:
57ο ΦΚΘ: Ο Τζιμ Τζάρμους, ο Ίγκι Ποπ και η αυθάδικη μουσική επανάσταση των Stooges
57ο ΦΚΘ: Η κλινική «Παρηγοριά του Τζο Τσίνκουε» του Σωτήρη Δουνούκου
57ο ΦΚΘ: «Η Μεγάλη Νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις» ήταν πράγματι...ατέλειωτη
57ο ΦΚΘ: Ο ΠΑΟΚ στις «κερκίδες» του Ολύμπιον
Ο «Πάτερσον» και ο Τζάρμους άνοιξαν το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!
57ο ΦΚΘ: Το πλήρες πρόγραμμα
«Αυτή η Νύχτα Μένει» στα...μπουζούκια της Θεσσαλονίκης!
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι υπόθεση... θηλυκή
Αφιερώματα σε Φιλίπ Γκραντριέ και Λεονάρντο Φάβιο στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ματιές στα Βαλκάνια και αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το «90 χρόνια ΠΑΟΚ» του Νίκου Τριανταφυλλίδη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το ελληνικό σινεμά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αποκαλύφθηκε η αφίσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης