Το 8o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας κάνει απόψε πρεμιέρα στις «Γέφυρες του Μάντισον» - cinemagazine.gr
8:28
4/6

Το 8o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας κάνει απόψε πρεμιέρα στις «Γέφυρες του Μάντισον»

Το 8o Athens Open Air Film Festival ξεκινά σήμερα το βράδυ με μία πραγματικά συγκινητική προβολή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στις 21:30. Σπεύσατε νωρίς, για να εξασφαλίσετε εγκαίρως θέση, και φέρτε μαζί απαραιτήτως χαρτομάντιλα: Απόψε η Μέριλ Στριπ συναντά ξανά τον Κλιντ Ίστγουντ στις υπέροχες «Γέφυρες του Μάντισον».

Από τον Λουκά Κατσίκα

Η αποψινή προβολή είναι συγκινητική για δυο λόγους. Εκτός του ότι αποτελούν δικαίως μια από τις πιο δακρυγόνες δημιουργίες του σινεμά, με έναν πυρήνα θαυμαστών ο οποίος διαρκώς αυξάνεται μέσα στα χρόνια, οι «Γέφυρες του Μάντισον» στάθηκαν η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ποτέ στις Νύχτες Πρεμιέρας, εγκαινιάζοντας 23 χρόνια πριν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. 

Το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με αυτή την ταινία ο Κλιντ Ίστγουντ ήταν να απομυθοποιήσει το σκληρό και επιθετικά αρρενωπό προσωπείο που επί δεκαετίες κουβαλούσε, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης, και να αποκαλύψει πίσω του έναν ερμηνευτή και δημιουργό μεγάλης ευαισθησίας. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα ήταν να πάρει το μάλλον γλυκερό best seller ρομάντζο του Ρόμπερτ Τζέιμς Γουόλερ με τον ίδιο τίτλο και να το μεταμορφώσει σε μια από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχουμε δει στο σινεμά. 

Με τις «Γέφυρες του Μάντισον», και την άκρως τρυφερή διήγηση ενός μυστικού και σχεδόν ουτοπικού έρωτα ανάμεσα σε μια παντρεμένη νοικοκυρά της αμερικανικής επαρχίας του '60 και έναν περαστικό ταξιδιώτη, ο Ίστγουντ κέρδισε θριαμβευτικά και τα δυο στοιχήματα. Στο ρόλο της ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκα, η Μέριλ Στριπ παρέδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα της, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Διακριτικός τζέντλεμαν, μπροστά και πίσω από την κάμερα, ο Ίστγουντ της παραχώρησε το δραματουργικό και κεντρικό βάρος της ταινίας, της χάρισε αλησμόνητες σκηνές (όπως το περίφημο κρεσέντο στη βροχή) και σημείωσε μια από τις ελάχιστες φορές στο σινεμά όπου ένας αρσενικός καλλιτέχνης κατόρθωσε να εισδύσει τόσο βαθιά και λατρευτικά στον ψυχισμό μιας γυναίκας, αποτυπώνοντάς τον με τρομερή ευαισθησία και κατανόηση στη μεγάλη οθόνη. 

Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι ελεγειακές «Γέφυρες» παραμένουν μέχρι σήμερα ένα πανέμορφο και ευγενικά συναισθηματικό φιλμ, διατηρώντας σταθερά τη δύναμη να αγγίζουν διαφορετικές γενιές θεατών με τον ίδιο αφοπλιστικό τρόπο. Ένα διαχρονικό ρομάντζο το οποίο δεν εξαντλείται στα δάκρυα και τα χαρτομάντιλα που δικαίως θα ξοδέψει κάποιος για χάρη του, αλλά παίρνει τον χαρακτήρα πολύτιμης κινηματογραφικής ανάμνησης και ευλαβικού μυστικού, από εκείνα που αν ποτέ κανείς θελήσει να μοιραστεί, θα το κάνει με όσους αγαπά.  

Πότε: Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, ώρα 21:30
Πού: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε ακόμη:
Το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Athens Open Air Film Festival

8o Athens Open Air Film Festival : Αφίσα και ταινία-έναρξης
8ο Athens Open Air Film Festival: Κινηματογραφική προβολή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο
Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης στη «χαμένη λεωφόρο» του 8ου Athens Open Air Film Festival

Κλασικά Εικονογραφημένα: Το 8ο Αthens Open Air διαβάζει στη μεγάλη οθόνη
Πρώτοι τίτλοι για το 8ο Athens Οpen Air Film Festival