Δεν είναι ψέμα! Ο «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε στο Φεστιβάλ Βερολίνου - cinemagazine.gr
9:18
24/12

Δεν είναι ψέμα! Ο «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Ο πιο αγαπητός ψεύτης των παραμυθιών επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Ματέο Γκαρόνε συνεχίζει την κινηματογραφική εναλλαγή κοινωνικών δραμάτων με μαγικά παραμύθια, οπότε μετά το «Γόμμορα» και το «Παραμύθι των Παραμυθιών» που ακολούθησε, αποφάσισε να φύγει μακριά από την σκληρή πραγματικότητα του «Dogman» για να σκηνοθετήσει τον δικό του «Πινόκιο».

Φρέσκος μετά την επικράτησή του στα βραβεία της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου David di Donatello με το «Dogman» (6 Βραβεία, ανάμεσά τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού), ο Γκαρόνε επιστρέφει με τον «Πινόκιο» αφού ολοκλήρωσε πριν λίγους μήνες τα γυρίσματα στην Τοσκάνη, πόλη στην οποία έζησε για πολλά χρόνια ο συγγραφέας του πασίγνωστου παραμυθιού, Κάρλο Κολόντι.

Κινηματογραφικό όνειρο του σκηνοθέτη από την ηλικία των 6 ετών, ο «Πινόκιο» σηματοδοτεί την επιστροφή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού Ρομπέρτο Μπενίνι στον κινηματογράφο μετά από εφτά χρόνια απουσίας. Ο Μπενίνι, που θα υποδυθεί τον «πατέρα» του Πινόκιο, Τζεπέτο, είχε εμφανιστεί τελευταία στο άνισο «Στη Ρώμη με Αγάπη» του Γούντι Άλεν. Ο μικρός Φεντερίκο Ιελάπι θα δώσει σάρκα και οστά στην άτακτη μαριονέτα, ενώ ο πρωταγωνιστής του «Dogman» Μαρτσέλο Φόντε θα υποδυθεί τον Παπαγάλο που συναντά ο Πινόκιο κατά τη διάρκεια των περιπετειών του.

Να θυμίσουμε πως ο Ρομπέρτο Μπενίνι το 2002 είχε σκηνοθετήσει/πρωταγωνιστήσει στο δικό του, αποτυχημένο (για να μη λέμε ψέματα) «Πινόκιο», ταινία που είχε ακολουθήσει τον θρίαμβο του «La Vita e Bella» («Η Ζωή είναι Ωραία», 1998).

Η μικρή μαριονέτα θα έχει την τιμητική της προσεχώς, αφού η ταινία του Γκαρόνε θα προβληθεί στο τμήμα Berlinale Special Gala του επετειακού 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον προσεχή Φεβρουάριο. Μέχρι να δούμε το παραμύθι του Γκαρόνε, θυμηθείτε πως η διασκευή του Ιταλού σκηνοθέτη προστίθεται σ' εκείνη που έχει ανακοινώσει η Ντίσνεϊ (με πιθανό Τζεπέτο τον Τομ Χανκς), αλλά και στην πολυαναμενόμενη εκδοχή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο για το Netflix.

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στο Βερολίνο με την Aegean Airlines και σας υπόσχεται καθημερινές, ζεστές ανταποκρίσεις. Το 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί 20 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2020.