Ο «Δον Κιχώτης» του Τέρι Γκίλιαμ έχει (φυσικά) νέα προβλήματα και τρέιλερ! - cinemagazine.gr
9:55
5/4

Ο «Δον Κιχώτης» του Τέρι Γκίλιαμ έχει (φυσικά) νέα προβλήματα και τρέιλερ!

Το πολυθρύλητο φιλμ του βρετανού σκηνοθέτη, το οποίο τον ταλαιπωρεί εδώ και μια εικοσαετία περίπου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια τελευταία πρόκληση πριν την οριστική έξοδό του στις αίθουσες. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η μεγαλύτερη περιπέτεια του Τέρι Γκίλιαμ μοιάζει να φτάνει επιτέλους στο τέλος της. Το «The Man Who Killed Don Quixote», που προσπαθεί να γυρίσει εδώ και 20 περίπου χρόνια βρίσκεται στο τέλος του μοντάζ και πλέον απομένει η προσθήκη μουσικής και οπτικών εφέ. Μιλώντας στους New York Times για το θέμα πρόσφατα, είπε: «Λοιπόν, το cut είναι σχεδόν έτοιμο. Κάνουμε κάποιες μικροδιορθώσεις, κάποια πράγματα που λείπουν και τελειώνει. Έχουμε ακόμη μήνες δουλειάς για τα οπτικά εφέ και τη μουσική αλλά η αφήγηση είναι πλέον δεμένη και ανέλπιστα υπέροχη.»

Ο Γκίλιαμ είχε ανακοινώσει στο Φεστιβάλ των Καννών του 2016 ότι είναι έτοιμος πια να γυρίσει το project που τον ταλαιπώρησε περισσότερο σε όλη του τη ζωή, ξεκινώντας την παραγωγή μέσα στους επόμενους μήνες. Το καστ αποτελούνταν από τους Μάικλ Πάλιν, Άνταμ Ντράιβερ και Όλγκα Κουριλένκο και η ιστορία αφορούσε έναν σκηνοθέτη (Ντράιβερ) που αποφάσισε να γυρίσει ένα φιλμ για τον Δον Κιχώτη σε ένα μικρό ισπανικό χωριό, αλλά επιστρέφοντας σε αυτό μετά από χρόνια είδε τις τραγικές συνέπειες αυτής της απόφασης. 

Η παραγωγή ξεκίνησε τελικά το φθινόπωρο του 2016, όμως ο Γκίλιαμ αντιμετώπισε ξανά πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, με ορατό τον κίνδυνο να μην τα καταφέρει. Τελικά τα χρήματα βρέθηκαν και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, με τον Τζόναθαν Πράις να παίρνει τελικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Γκίλιαμ βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο του μοντάζ, όμως η πιθανή πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ των Καννών είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθεί. Αιτία είναι ο παραγωγός Πάουλο Μπράνκο, με τον οποίο ο Γκίλιαμ φαίνεται να είχε υπογράψει συμφωνία στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του φιλμ ότι θα του παρέχει δημιουργική ελευθερία και δικαίωμα στο final cut, με αντάλλαγμα τα πλήρη δικαιώματα διανομής του φιλμ. Στην πορεία, ο Φράνκο δεν αποδείχθηκε συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ο Γκίλιαμ στράφηκε προς άλλους παραγωγους, όμως, νομικά, η συμφωνία δεν ακυρώθηκε ποτέ. 

Στο σήμερα, ο Μπράνκο επέστρεψε και δε σκοπεύει να δοθεί άδεια προβολής της ταινίας πριν αποφασίσει αυτός για την τύχη της. Είναι δεδομένο πως ο Γκίλιαμ στο τέλος να δικαιωθεί, όταν αποδειχθεί ότι τα χρήματα του Μπράνκο δεν έφτασαν ποτέ στην παραγωγή, όμως μέχρι να συμβεί αυτό, το φεστιβάλ των Καννών (που ανακοινώνει το πρόγραμμά του την ερχόμενη Πέμπτη) θα έχει μάλλον παρέλθει.

Αν δεν υπάρξει λοιπόν εξωδικαστική συμφωνία, ο Γκίλιαμ θα πρέπει να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι να προβάλλει επιτέλους το φιλμ του. Τα γεγονότα αυτά προστίθενται στις δεκάδες ιστορίες που στοιχειώνουν αυτή την ταινία, καθώς στο παρελθόν έχει γυριστεί μέχρι και ντοκιμαντέρ για την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Γκίλιαμ να γυρίσει την ταινία, το «Lost in La Mancha» το 2002.

Πρώτο τρέιλερ του «The Man Who Killed Don Quixote»