O Πίτερ Γουίαρ επιβεβαιώνει την λήξη της σχέσης του με τον κινηματογράφο - νεα || cinemagazine.gr
10:41
19/3

O Πίτερ Γουίαρ επιβεβαιώνει την λήξη της σχέσης του με τον κινηματογράφο

«Δεν έχω πια την ενέργεια» δηλώνει ο 79χρονος, έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ Αυστραλός, που πέρυσι έλαβε το τιμητικό αγαλματίδιο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είχε - και πάντα θα έχει - μια ειδική ποιότητα το σινεμά του Πίτερ Γουίαρ. Ίσως την σκιαγραφεί καλύτερα ο ίδιος λέγοντας ότι «οι καλύτερες ιδέες έρχονται από το ασυνείδητο μέρος του μυαλού  - ψυχή, πνεύμα, το μέρος που ονειρεύεται - όχι από την συνείδησή μας».

Βέβαια δεν μπορείς να πεις ότι το σινεμά του Αυστραλού δεν είναι πλήρως ενσυνείδητο. Είναι όμως ρυθμισμένο στην λειτουργία έλλογης μετάφρασης αυτής ακριβώς της ασυνείδητης πλευράς της συλλογικής μας πορείας. Το σινεμά του Γουίαρ πιστεύει σε πράγματα που δεν πιάνει το μυαλό τόσο στιβαρά ώστε να τα υποβαθμίσει κατακτώντας τα.

Τελευταία του ταινία, πίσω στο 2010, το «The Way Back», μια πολύ ωραία ταινία που άνετα θα έλεγες και χειρότερή του, κυρίως για να αποδείξεις πόσο τρανός δημιουργός είναι ο Γουίαρ. Μόλις στα 66 του λοιπόν η τελευταία ταινία. Φρικτά νωρίς. Είναι ακριβώς το είδος του σινεμά του οποίου την έλλειψη θρηνούμε σήμερα, ακριβώς οι χαμηλού/μεσαίου προϋπολογισμού ταινίες, με σοβαρό καστ, που καταπιάνονται όχι με την αναπαραγωγή της πραγματικότητας, αλλά το κοίταγμά μας λίγο πιο ψηλά, κατ΄επέκταση, λίγο πιο μέσα.

«Γιατί σταμάτησα;» αναφέρει. «Πολύ απλά διότι δεν έχω πια την ενέργεια. Eίναι καιρός για μένα. Προτού φτάσω εδώ υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις να ξαναγύριζα, μιλούσαμε περιστασιακά με τον Τζιμ Κάρεϊ, λέγαμε πως ίσως κάναμε κάτι ακόμα. Το ίδιο και με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς», λέει πιάνοντας δύο από τους πρωταγωνιστές του στους οποίους με δύο έργα του («Truman Show» καi «Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», αντίστοιχα) άλλαξε μεμιάς το προφίλ. 

Πάντα, για εμάς, ο Πίτερ Γουίαρ, πάντα το εξαίσιο, εκπληκτικής οριζόντιας συνοχής έργο του. Πάντα αυτή η θεματολογία του που αγκαλιάζει το μυστήριο, που με ευλαβική διεισδυτικότητα πάντοτε αντιμετωπίζει. Πάντα ο Πίτερ Γουίαρ.

Αφήνουμε εδώ δύο βίντεο από το πρόσφατο αφιέρωμα της Γαλλικής Ταινιοθήκης, παραδοσιακά ενός θεσμού σοβαρότητας και λατρείας εν γένει στο σινεμά του προσφιλούς δημιουργού, όχι μόνο του Γουίαρ βέβαια, ενώ τρίτο είναι και το βίντεο παραλαβής του τιμητικού Όσκαρ το 2023.