Τρέιλερ: H σκηνοθετική επιστροφή της Σάρα Πόλεϊ με το «Women Talking» - νεα || cinemagazine.gr
13:35
11/10

Τρέιλερ: H σκηνοθετική επιστροφή της Σάρα Πόλεϊ με το «Women Talking»

Το #MeToo συναντά τον Μπέργκμαν; Δέκα χρόνια μετά την τελευταία της σκηνοθετική δουλειά στο σινεμά, η Σάρα Πόλεϊ επιστρέφει με καστ που σπάει κόκαλα.  

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Στο «Υστερόγραφο μιας Σχέσης» έδωσε στην Τζούλι Κρίστι έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Στο «Δικό μας Βαλς» κινήθηκε σε ρηχά νερά, έχει όμως εκείνο το φανταστικό μοντάζ της ιστορίας μιας σχέσης, έχει ένα αισθητικό δάνειο από το γουντιαλενικό «Stardust Memories», έχει και Λεόναρντ Κόεν στον τίτλο (και στο σάουντρακ), οπότε δεν γίνεται να του κακιώσεις. Στις «Ιστορίες της Ζωής μας»  αφηγήθηκε την ιστορία της οικογένειάς της. Εκλεκτικές συγγένειες με Βαρντά εκεί, δεν είναι για όλους, αλλά συνιστά αυτό που λέμε γοητευτικό αξιοπερίεργο. Και μετά σιωπή. Δεν ξέρουμε γιατί πήρε δέκα χρόνια στη Σάρα Πόλεϊ για να σκηνοθετήσει νέα ταινία, η ουσία είναι ότι φέτος επιστρέφει με το «Women Talking».

Το καστ της ταινίας την τοποθετεί αυτομάτως ψηλά στη must-watch λίστα της σεζόν. Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ρούνεϊ Μάρα, Τζέσι Μπάκλεϊ, Κλερ Φόι και Μπεν Γουίσο πρωταγωνιστούν στην ιστορία μιας ομάδας γυναικών-μελών μιας απομονωμένης θρησκευτικής κοινότητας που πασχίζουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την πίστη τους και τον Θεό, μετά από σειρά σεξουαλικών επιθέσεων από τους άντρες της κοινότητας. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μίριαμ Τόους. Άραγε η Μe Τoo καταγγελία θα συνδυαστεί με την πνευματική αναζήτηση και το εξομολογητικό μπεργκμανικό ψυχόδραμα; Oι κριτικές από το Τορόντο ηταν ως επί το πλείστον θετικότατες, αν και μας ανησυχεί λίγο το γεγονός ότι βασικό επιχείρημα των περισσότερων είναι ότι η ταινία «δίνει βήμα σε αυτές τις γυναίκες να πουν την ιστορία τους», το οποίο σε συνδυασμό με την «έκθεση μειοψηφίας» που θέλει την ταινία να μεταχειρίζεται τις θεματικές της «με τον πιο προφανή και στερεοτυπικό τρόπο που φαντάζεστε», μας κάνει να φοβόμαστε μήπως έχουμε ακόμα μια περίπτωση όπου το «τι λέει μια ταινία» είναι για την αμερικανική κριτική σημαντικότερο από το «πώς το λέει».

Στις ΗΠΑ το «Women Talking» κυκλοφορεί στις αίθουσες στις 2 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία της ελληνικής του πρεμιέρας προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.