Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας: «Λάβκραφτ, σχέδιο και μπουζούκι ήταν τα highlights της ζωής μου» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
7:00
19/3

Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας: «Λάβκραφτ, σχέδιο και μπουζούκι ήταν τα highlights της ζωής μου»

Ο δημιουργός του «Μινόρε», της ταινίας που παντρεύει τον Λάβκραφτ με το μπουζούκι, μίλησε στο cinemagazine για τις επιρροές του. 

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλείου

To «Μινόρε» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα (Χειμώνας), παντρεύει τον Λάβκραφτ με το μπουζούκι και επιχειρεί να αφήσει το στίγμα του στον ολιγομελή κανόνα των εγχώριων παραγωγών του φανταστικού. Η ταινία έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πέρασε κι από τον προγραμματισμό του Midnight Express και αυτή την Πέμπτη κυκλοφορεί στις αίθουσες, φιλοδοξώντας να υπνωτίσει το κοινό, όπως τα απόκοσμα…μαλάκια που απειλούν τους ήρωες. Επικοινωνήσαμε με τον δημιουργό και των ρωτήσαμε μερικά πράγματα για την ταινία του.

Γιατί Λάβκραφτ και γιατί μπουζούκι;

Κοιτάξτε ανακάλυψα τον Λάβκραφτ και τον Πόε στο γυμνάσιο. Περίμενα πώς και πώς να τελειώσω το σχολείο για να πάρω το αστικό για τη Γιαννουλη και να συνεχίσω να διαβάζω το  «Music of Eric Zann».  Στην Γιαννουλη ήταν το φροντιστήριο καλών τεχνών μου και η μεγάλη ευτυχία για μένα ήταν ότι τον ίδιο χώρο, στον οποίο κάναμε ελεύθερο σχέδιο, τον μοιραζόμασταν με παιδιά που εξασκούνταν στο μπουζούκι. Ήταν μια ατμόσφαιρα καταπληκτική! Όποτε Λάβκραφτ, σχέδιο και μπουζούκι ήταν τα highlights της ζωής μου.

Σκηνές όπως το set-piece της επίθεσης στην ταβέρνα, είναι από μόνες τoυ ένα φιλμ μικρού μήκους. Υπήρξε κάποια εικόνα ή κάποια σκηνή που λειτούργησε ως αφετηρία στο μυαλό σου, ως σημείο αναφοράς για να χτίσεις την υπόλοιπη ταινία γύρω της;

Η πρώτη σκηνή της ταινίας, ο Νικόδημος σιλουέτα στο παράθυρο να παίζει το μπουζούκι στο ερημωμένο ξενοδοχείο για να κρατήσει μακριά τα θηρία. Eric Zann με μπουζούκι!

Σκέφτηκες ποτέ να χρησιμοποιήσεις ήδη υπάρχουσες συνθέσεις του ρεμπέτικου ή στράφηκες απευθείας στον Γιάννη Ζουγανέλη;

Δεν ήθελα να πάω εκεί. Οι υπάρχουσες συνθέσεις για μένα είναι ιερές και τα χέρια μου πολύ ανίερα. Ήθελα να κάνουμε κάτι δικό μας, αλλά να έχει και την ψυχή της μουσικής αυτής στο DNA του. Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος παρά πολύ ευαίσθητος, που κατάλαβε αμέσως τι προσπαθούσαμε να κάνουμε. Ήταν μεγάλη μου τύχη που διασταυρώθηκαν τα μονοπάτια μας.

Ήταν δική του ιδέα να μελοποιήσει Καρυωτάκη; Και γιατί επιλέχθηκε ο Καρυωτάκης;

Του έχω όσο αγάπη έχω στον Πόε και στον Λάβκραφτ. Υπήρχε μέσα στην πρώτη μας ταινία, τον «Χειμώνα». Έδωσα την ιδέα στον Γιάνη και την πήρε και έτρεξε. Έκανε θαύματα με την μελοποίηση. Του χρωστάω τάμα. Τάμα στον Άι Ζουγανέλη για την δουλειά που έκανε και στην παραγωγό μου Λιλετ Μποταση της Ίνκας φιλμς που μας έφερε σε επαφή και κατάφερε να βρει λεφτά για τέτοιου είδους ταινία στην Ελλάδα.

Ποιες ήταν οι κινηματογραφικές επιρροές σου;

«Το Μινόρε της Αυγής» του Φώτη Μεσθεναιου, το «Όλα είναι δρόμος», του Βουλγαρη, οι ταινιες του Φίνου, «Ορατοτης Μηδέν - το όνομα της ταβέρνας στο «Μινόρε» για τους αετομάτηδες, Στάθης Ψάλτης, ελληνικές βιντεοκασέτες , ταινίες δράσης των 70s - 80s, ο Χαριχάουζεν, η Hammer, ο Ντελ Τόρο κι ο  Κάρπεντερ.

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο πράγμα που έχεις ακούσει από θεατές για την ταινία;

Η πρώτη άποψη που πήραμε για την ταινία στην Ελλάδα ήταν ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκουπίδι που έχει βγει, δεν θα πάει ούτε σε ένα φεστιβαλ.» Μας έκοψε στην κυριολεξία τα πόδια. Το καλύτερο το ακούσαμε λίγο πριν το φεστιβάλ του Ροτερνταμ από τον Γκιγιέρμο Ναβάρο, που μας είπε επί λέξει «you truly captured the essence of cinema»! Αγάπησε την ταινία τόσο, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε ένα quote του στο τρέιλερ.

Αν σου δινόταν η δυνατότητα, θα ήθελες να επεκτείνεις και άλλο τη μυθολογία της ταινίας με κινηματογραφικές συνέχειες;

Η ταινία τα έχει πάει εκπληκτικά σε πωλήσεις και φεστιβάλ έξω, τόσο που οι Καναδοί διανομείς μας της Raven Banner μας κυνηγούν για το νούμερο 2.

Από όλες τις ελληνικές προσπάθειες στο σινεμά του φανταστικού μέχρι σήμερα ποια είναι η αγαπημένη σου;

Πολύ αξιόλογη είναι για μένα η «Αλυτη» του Μινου Νικολακάκη και φυσικά η «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» του Κούτρα. Κοιτάξτε, όταν σκεφτομαι ελληνικό φανταστικό σινεμά δυστυχώς το μυαλό μου δεν πάει σε εγχώριο που είναι πραγματικα κρίμα. Πάει σε Ρέι Χαριχάουζεν και Πανό Κοσμάτο, μην με ρωτάτε γιατί!

INFO
Η ταινία «Μινόρε» κυκλοφορεί στις αίθουσες 21 Μαρτίου από την Feelgood Entertainment.