Το «Lady Bird» η καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με τους κριτικούς της Νέας Υόρκης - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:08
1/12

Το «Lady Bird» η καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με τους κριτικούς της Νέας Υόρκης

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης προσπέρασαν τις μεγάλες στουντιακές παραγωγές, επιβραβεύοντας ως καλύτερα της χρονιάς μικρά, ανεξάρτητα διαμάντια.

Από τον Πάνο Γκένα

Με την προ-οσκαρική περίοδο να έχει αρχίσει για τα καλά (διαβάστε τους νικητές του National Board of Review, ήταν η ώρα της Ενωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης, μιας από τις παλαιότερες (1935) και πιο έγκριτες, να απονείμει τα βραβεία για τις καλύτερες ταινίες του 2017.

Το «Lady Bird», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γκρέτα Γκέργουικ, που πρόσφατα απασχόλησε τον Τύπο γιατί ξεπέρασε το ρεκόρ του «Toy Story 3» με 165 θετικές κριτικές κι έγινε η πιο «fresh» ταινία στην ιστορία του δημοφιλούς site, κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου για τη Σίρσα Ρόναν («Εξιλέωση», «Μπρούκλιν»).

Η ταινία του Σον Μπέικερ «The Florida Project», ένα «αισιόδοξο παράδειγμα σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού», απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας και Β' Αντρικού για τον καταπληκτικό Γουίλιαμ Νταφό, ενώ η ερμηνεία-δυναμίτης της χρονιάς, του νεαρού Τιμοτέ Σαλαμέ για το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου», κέρδισε το βραβείο Α' Αντρικού, εκτοπίζοντας φαβορί όπως οι Γκάρι Όλντμαν, Τζέιμς Φράνκο και Τομ Χανκς. Ο Σαλαμέ έγινε έτσι ο νεαρότερος ηθοποιός (21), που βραβεύεται από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης. Στην κατηγορία Β' Γυναικείου, η Τίφανι Χαντίς έκανε την έκπληξη για το «Girls Trip».

Ακόμη μία βράβευση σήμανε επίσης ιστορική πρωτιά στην Ένωση, το «Mudbound» και η Διευθύντρια Φωτογραφίας Ρέιτσελ Μόρισον έγινε η πρώτη γυναίκα - νικήτρια του βραβείου Φωτογραφίας, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό των Ρότζερ Ντίκινς («Blade Runner 2049») και Χόιτ Βαν Χοϊτέμα («Dunkirk»). Η Ανιές Βαρντά κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το ευφορικό «Faces Places» και ο Ρομπέν Καμπιγιό με το «120 Χτύποι το Λεπτό», που είδατε πρώτοι στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, έφυγε με το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη ταινία: «Lady Bird»
Σκηνοθεσία: Σον Μπέικερ  για το «The Florida Project»
Α' Αντρικός: Τιμοτέ Σαλαμέ για το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου»
Α' Γυναικείος: Σίρσα Ρόναν για το «Lady Bird»
Β' Αντρικός: Γουίλιαμ Νταφό για το «The Florida Project»
Β' Γυναικείος: Τίφανι Χαντίς για το «Girls Trip»
Φωτογραφία: «Mudbound»
Σενάριο: «Αόρατη Κλωστή»
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Coco»
Ντοκιμαντέρ: «Faces Places»
Ξενόγλωσση Ταινία: «120 Χτύποι το Λεπτό»
Ταινία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Τρέξε!»
Ειδικό Βραβείο: Στη θρυλική κριτικό κινηματογράφου Μόλι Χάσκελ