Πάμε Μπερλινάλε! Αυλαία σήμερα για το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου - αφιερωματα , βερολινο || cinemagazine.gr
12:09
10/2

Πάμε Μπερλινάλε! Αυλαία σήμερα για το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινά σήμερα και το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για καθημερινές ανταποκρίσεις!

Από τον Πάνο Γκένα

Την ώρα που Φεστιβάλ (όπως του Sundance) και εκδηλώσεις (βραβεία Critic's Choice) μετουσιώνται σε virtual ή αναβάλλονται, εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Ο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου επιμένει φυσικά και σινεφιλικά, προχωρώντας στην διεξαγωγή του από 10 ως και 20 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερα από μία εβδομάδα (10 - 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της Τελετής Λήξης) και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν επαναληπτικές προβολές (17 - 20).

Στο φετινό πρόγραμμα διακρίνεται μία ανάδειξη της indie ταυτότητας του Φεστιβάλ με μεγάλους δημιουργούς (Κλερ Ντενί, Ντάριο Αρτζέντο, Λουκρέσια Μαρτέλ), συνήθεις υπόπτους (Φρανσουά Οζόν, Μπερτράν Μπονελό, Ντενί Κοτέ) και δημοφιλείς ηθοποιούς (Έμα Τόμσον, Ζιλιέτ Μπινός, Μαρκ Ράιλανς).

Η Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ θα είναι το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν, μία φυλο-διαφορετική προσέγγιση στο αριστούργημα του Φασμπίντερ «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ»  με τον Ντενί Μενοσέτ, την Ιζαμπέλ Ατζανί και την μούσα του Φασμπίντερ, Χάνα Σιγκούλα.

Μεγάλα χαρτιά του Επίσημου Διαγωνιστικού, η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας της Κλερ Ντενί «Both Sides of the Blade» με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν, μαζί με το «The Novelist’s Film» του Χονγκ Σανγκσού, ο οποίος έχει βραβευτεί στο Βερολίνο με Αργυρή Άρκτο Σεναρίου («Εισαγωγή», 2021) και Σκηνοθεσίας («Η Γυναίκα που Έφυγε», 2020) τις δυο τελευταίες χρονιές. 

Από τους δυνατούς τίτλους του τμήματος, οι νέα ταινία του τολμηρού Ούλριχ Σάιντλ «Rimini», το «Leonora Addio» του Πάολο Ταβιάνι, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Νικολέτ Κρέμπιτς «AEIOU - A Quick Alphabet of Love», το «That Kind of Summer» του Ντενί Κοτέ, το «The Passengers of the Night» του Μίκαλε Χερς με την Σαρλότ Γκενσμπούργκ και το «Call Jane», επίσης σκηνοθετικό ντεμπούτο, της σεναριογράφου της «Κάρολ» Φίλις Νάγκι με τις Ελίζαμπεθ Μπανκς, Κέιτ Μάρα και Σιγκούρνι Γουίβερ.

Η πάντα φιλόξενη Μπερλινάλε όσον αφορά το ελληνικό σινεμά, θα παρουσιάσει τη νέα ταινία των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή «Η Πόλη και η Πόλη»  στο Διαγωνιστικό Encounters (διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό άρθρο), τις μικρού μήκους ταινίες «Memoir of a Veering Storm» της Σοφίας Γεωργοβασίλη και «Το Βανκούβερ» της Άρτεμις Αναστασιάδου στο τμήμα Generation Kplus (διαβάστε περισσότερα εδώ), ενώ θα προβληθούν και ταινίες ξένων δημιουργών με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών, όπως το «A Little Love Package» του Γκαστόν Σολνίκι από την Αργεντινή με την Αγγελική Παπούλια και το «Flux Gourmet» (του ελληνικής καταγωγής) Πίτερ Στρίκλαντ με τον Μάκη Παπαδημητρίου, την Αριάν Λαμπέντ στο πλάι των Γκουέντολιν Κρίστι, Έιζα Μπάτερφιλντ.

Στις ειδικές προβολές του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το «Dark Glasses» του μετρ Ντάριο Αρτζέντο (δείτε το πρώτο τρέιλερ), το μικρού μήκους «North Terminal» της Λουκρέσια Μαρτέλ, μιας από τις πιο σημαντικές, σύγχρονες δημιουργούς του σινεμά, το ντοκιμαντέρ «This Much I Know To Be True» του Άντριου Ντόμινικ για τη συνεργασία Νικ Κέιβ - Γουόρεν Έλις (διαβάστε περισσότερα εδώ), το «The Outfit», ντεμπούτο του σεναριογράφου του «The Imitation Game» Γκράχαμ Μούρ με τον Μάρκ Ράιλανς και το «Good Luck to You, Leo Grande» με την Έμα Τόμσον σε σκηνοθεσία Σόφι Χάιντ.

Οι προβολές του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα γίνουν με φυσική παρουσία στους χώρους του Φεστιβάλ τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ το European Film Market θα διεξαχθεί online, όπως και πέρσι. Σύμφωνα με τον Διευθυντή, Κάρλο Σατριάν, η φετινή προσπάθεια ήταν να κρατηθεί ζωντανή η «ουσία της Μπερλινάλε».

Η διοργάνωση θα επιτρέπει την παρουσία μόνο εμβολιασμένων θεατών και εκπροσώπων του Τύπου με απαραίτητη μάσκα και περιορισμό χωρητικότητας στο 50%.

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ταξιδεύει στο Βερολίνο με την AEGEAN. Το 72o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται 10 - 20 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμα:
Από την Καταλονία με Αγάπη: Στο «Alcarràs» η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε - Δείτε τα βραβεία
Berlinale 2022: Ένα «Πακέτο Αγάπης» για την Παπούλια, ώρα αναρχίας στην Ελβετία και η υψηλή τέχνη του ψέματος

Berlinale 2022: Τα καταλανικά καλοκαίρια, το συγκινητικό «Αντίο» του Ταβιάνι και ο ακούραστος Χονγκ Σανγκσού
Berlinale 2022: Ένας μοναδικός Μαρς Ράιλανς που κόβει-ράβει και μια αλήθεια-νυστέρι στο «Η Πόλη και η Πόλη»
Berlinale 2022: Η θαυμαστή λιτότητα ενός «Love Song» και η μυσταγωγική «Αλήθεια» του Νικ Κέιβ
Berlinale 2022: Δόξα και τιμή στην Έμα Τόμσον, Αρτζέντο τιμής ένεκεν και ένα ρωσικό «Top Gun» από τα άγραφα
Berlinale 2022: Ρίτι Παν, Κλερ Ντενί και Πίτερ Στρίκλαντ σε μια σχεδόν ιδανική φεστιβαλική ημέρα
Berlinale 2022: Η ασυνήθιστη αλλά ενθαρρυντική επανεκκίνηση ενός μεγάλου Φεστιβάλ
Πάμε Μπερλινάλε! Αυλαία σήμερα για το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου