Από την Καταλονία με Αγάπη: Στο «Alcarràs» η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε - Δείτε τα βραβεία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:29
17/2

Από την Καταλονία με Αγάπη: Στο «Alcarràs» η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε - Δείτε τα βραβεία

Yπό την προεδρία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, η επιτροπή της φετινής Μπερλινάλε έκανε την ανατροπή και στήριξε σινεμά με γυναικεία υπογραφή. 

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Η ανατροπή που συνόδευσε την φετινή προεδρία του Μ.Νάιτ Σιάμαλαν δεν ήταν η φθίνουσα ποιότητα των ταινιών που απαρτίζουν το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή είναι δεδομένη εδώ και κάποια χρόνια, αλλά ο προγραμματισμός της απονομής των βραβείων ημέρα Τετάρτη. Σημάδι κι αυτό των ιδιαίτερων συνθηκών που πραγματοποιήθηκε φέτος το φεστιβάλ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλην του Σιάμαλαν, που πρόσθεσε στο βιογραφικό του για πρώτη φορά μια υψηλή θέση στην επιτροπή μεγάλου φεστιβάλ, στη φετινή Επιτροπή συμμετείχαν οι Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Κόνι Νίλσεν, Σαΐντ Μπεν Σαΐντ, Αν-Ζόρα Μπερασέντ, Τσίτσι Νταγκαρέμπγκ και Καρίμ Ανούζ.

Σε ένα μισογεμάτο Berlinale Palast η φετινή Χρυσή Άρκτος δόθηκε στην ισπανίδα Κάρλα Σιμόν για το καταλανικό οικογενειακό δράμα «Alcarràs». Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας που περνά το τελευταίο της καλοκαίρι σε ένα κτήμα με ροδακινιές που καλλιεργούσε επί χρόνια, το οποίο αναγκάζεται να αφήσει για χάρη του (τυπικά) νόμιμου ιδιοκτήτη – μάλλον στην ισπανική έννομη τάξη δεν ισχύει ο θεσμός της έκτακτης χρησικτησίας, όπως στην χώρα μας. Η ταινία συγκέντρωσε τις θετικότερες κριτικές από όλες τις συμμετοχές του διαγωνιστικού, αυτό αποτυπώνεται και στο 91 που έχει μέχρι στιγμής στο metacritic, υπάρχει, όμως, και η έκθεση μειοψηφίας που αναγνώρισε τις αρετές της, αλλά όχι και την σπουδαιότητα της. Στους «συντάκτες» αυτής της έκθεσης ας προστεθεί και ο ανταποκριτής μας Νεκτάριος Σάκκας, ο οποίος δεν εντόπισε αφηγηματικό σφρίγος ανάλογο του προ πενταετίας ντεμπούτου της.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στο «The Novelist’s Film» του Χονγκ Σανγκ-Σου. Παραγωγικός σαν σκηνοθέτη του Χόλυγουντ των ‘30s, o Χονγκ Σανγκ-Σου κάλλιστα θα μπορούσε να κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών στο φεστιβάλ κάθε χρόνο, τόσο συχνά που συμμετέχει. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε βραβευτεί στην κατηγορία του σεναρίου για την «Εισαγωγή» και πρόπερσι με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για τη «Γυναίκα που Έφυγε». Το βαρύ όνομα του διαγωνιστικού, η Κλερ Ντενί, η οποία συγκαταλέγεται και στους σκηνοθέτες που εκτιμά ο Σιάμαλαν, σύμφωνα με παλιότερα tweets του, περιορίστηκε στην Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για τη νέα της ταινία «Both Sides of the Blade».

Τα βραβεία ερμηνείας φέτος δεν έκαναν διάκριση σε ανδρικές και γυναικείες ερμηνείες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βραβεύτηκε η Μελτέμ Κάπταν για την εμφάνισή της ως μητέρα που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του γιού της από ένα αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ταινία «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush». H εν λόγω ταινία πήρε και το βραβείο Σεναρίου. Το βραβείο Β’ Ρόλου πήγε στη Λάουρα Μπασούκι του  βραδύκαυτου «Before,Now and Then», ακόμα μια ταινία με υπογραφή γένους θηλυκού. Πλην της Χρυσής Άρκτου και της Σκηνοθεσίας, σε γυναίκα σκηνοθέτη πήγε και το Βραβείο της Επιτροπής, τη Ναταλία Λόπεζ Γκαγιάρντο του «Robe of Gems».

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία:

ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ: «Alcarràs» (Κάρλα Σιμόν)
ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟΣ -  ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: «The Novelist’s Film» (Χονγκ Σανγκ-Σου)
AΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟΣ – ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: «Robe of Gems» (Ναταλία Λόπεζ Γκαγιάρντο)
ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Κλαιρ Ντενί («Both Sides of the Blade»)
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Α’ ΡΟΛΟΣ: Μελτέμ Κάπταν («Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush»)
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Β ΡΟΛΟΣ: Λάουρα Μπασούκι («Before, Now & Then»)
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Λάιλα Στίλερ («Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush»)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ: «Everything will be Ok» (Ρίτι Παν)
ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ: «A Piece of Sky» (Μάικλ Κοχ)

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ταξίδευσε στο Βερολίνο με την AEGEAN. Το 72o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποιείται 10 - 20 Φεβρουαρίου 2022.

 

Διαβάστε ακόμα:
Από την Καταλονία με Αγάπη: Στο «Alcarràs» η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε - Δείτε τα βραβεία
Berlinale 2022: Ένα «Πακέτο Αγάπης» για την Παπούλια, ώρα αναρχίας στην Ελβετία και η υψηλή τέχνη του ψέματος

Berlinale 2022: Τα καταλανικά καλοκαίρια, το συγκινητικό «Αντίο» του Ταβιάνι και ο ακούραστος Χονγκ Σανγκσού
Berlinale 2022: Ένας μοναδικός Μαρς Ράιλανς που κόβει-ράβει και μια αλήθεια-νυστέρι στο «Η Πόλη και η Πόλη»
Berlinale 2022: Η θαυμαστή λιτότητα ενός «Love Song» και η μυσταγωγική «Αλήθεια» του Νικ Κέιβ
Berlinale 2022: Δόξα και τιμή στην Έμα Τόμσον, Αρτζέντο τιμής ένεκεν και ένα ρωσικό «Top Gun» από τα άγραφα
Berlinale 2022: Ρίτι Παν, Κλερ Ντενί και Πίτερ Στρίκλαντ σε μια σχεδόν ιδανική φεστιβαλική ημέρα
Berlinale 2022: Η ασυνήθιστη αλλά ενθαρρυντική επανεκκίνηση ενός μεγάλου Φεστιβάλ
Πάμε Μπερλινάλε! Αυλαία σήμερα για το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου