62o ΦΚΘ: Η «Αγέλη Προβάτων» θα ήθελε να είναι μια καινούργια «Άγρια Συμμορία» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:38
12/11

62o ΦΚΘ: Η «Αγέλη Προβάτων» θα ήθελε να είναι μια καινούργια «Άγρια Συμμορία»

Μια περίπτωση τοκογλυφίας που θα πάρει τη μορφή μιας άγριας εκδίκησης είναι στο επίκεντρο του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Αλλά στην εκτέλεση, τα πράγματα πηγαίνουν στραβά.

Από τον Χρήστο Πολίτη

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ο Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο, από τον οποίο έχει δανειστεί χρήματα. Το ίδιο και αρκετοί άλλοι, οπότε αποφασίζουν να διαπραγματευτούν με τον Στέλιο μια ευνοϊκότερη ρύθμιση. Όμως, ο τοκογλύφος στέλνει δυο «καλά» παιδιά να τους τρομάξουν και τα πράγματα πηγαίνουν όσο στραβά δεν υπολόγιζε κανένας.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος επιλέγει στην πρώτη του μεγάλου μήκους δουλειά να καταπιαστεί με τα δεινά της ελληνικής επαρχίας, όπου ισχύει το ρητό «μικρό χωριό, κακό χωριό», αλλά το κάνει χρησιμοποιώντας τα περισσότερα κλισέ στοιχεία, που ακόμα κι αν δεν έχεις μείνει ποτέ εκεί, τα γνωρίζεις ήδη. Οι παράνομες σχέσεις, η φιλήσυχη ζωή με τις «απαραίτητες» παρανομίες, η διάθεση του «τσαμπουκά» με την παραμικρή αφορμή.

Ο Δημήτρης Λάλος, πρωτοστάτης στην «Αγέλη Προβάτων» είναι ο Θανάσης, ένας τύπος με αρχηγικές τάσεις, που όταν καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον τοκογλύφο από τον οποίο δανείστηκε χρήματα, πείθει κι άλλους τέσσερις να του προβάλλουν ανίσταση για να κερδίσουν ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Λάλος κατευθύνεται σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, γιατί στην επαρχία ο «ντόπιος» κερδίζει, από τον Κανελλόπουλο είναι εν δυνάμει λάθος αφού κουβαλάει έναν θυμό, που κατά τόπους τον εκθέτει στη διάρκεια του φιλμ, τον κάνει να μοιάζει ανεξήγητα δοσμένος στην κακή του πλευρά.

Από την άλλη, η καρικατούρα του Άρη Σερβετάλη, του φιλήσυχου μπακάλη, που θα μπει κι αυτός στο «κόλπο», αλλά και το σφρίγος του νεοφερμένου Λευτέρη Πολυχρόνη, που υποδύεται τον προστάτη του τοκογλύφου, που θα έρθει να τους τρομάξει είναι οι μικρές ανάσες του φιλμ και λειτουργούν ομαλά στην εξέλιξή του.

Κι εκεί που μια τέτοια ιστορία, ακόμα και με κλισέ τρόπο οδηγείται σε ένα λυτρωτικό κρεσέντο εκδίκησης, το φινάλε, εκεί που η δράση κορυφώνεται, μοιάζει αρκούντως αστεία. Το παιχνίδι του ποντικιού και της γάτας αλλάζει χέρια, όταν πιάνουν τον διώκτη τους και απειλούν να τον σκοτώσουν.

Δεν είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας που κάνει την «Αγέλη Προβάτων» να μοιάζει αδύναμη, είναι η αστοχία να συνδέσει την πλοκή με τη δράση, να βρει το σωστό πάτημα για να μπορέσει να αναπνεύσει, καταλήγοντας να μοιάζει παγιδευμένη ανάμεσα σε ακατανόητες σιωπές και αχρείαστα και αμήχανα κυνηγητά.

Χαμένη ή όχι ευκαιρία, η «Αγέλη Προβάτων» μοιάζει σίγουρα μια προσπάθεια που θα μπορούσε να πει περισσότερα, ακόμα και σε μικρότερη διάρκεια. Υπερφιλόδοξο για τα μέτρα του, αδύναμο στις προεκτάσεις του, ακόμα κι αν ήθελε να μοιάζει με ένα σκονισμένο νεο-γουέστερν στην αθάνατη ελληνική επαρχία, πέτυχε να κάνει ένα μικρό πρώτο βήμα, κι ας είναι αυτή μονάχα η αρχή για τα επόμενα.

To 62o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε φυσικούς χώρους και online από τις 4 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου.

Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα φυσικών προβολών
Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα των online προβολών
Κατεβάστε εδώ τη λίστα με όλες τις ταινίες του προγράμματος του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμη:
62ο ΦΚΘ: Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι μια ταινία για τους μόνους ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι μοναχικοί

62ο ΦΚΘ: Το «She Will» είναι ένα υπέροχο φιλμ τρόμου που θα μπορούσε να έχει σκηνοθετήσει ο Στρίκλαντ
62o ΦΚΘ: Η «Αγία Έμυ» είναι μια απόκοσμη προσευχή με θρησκευτικές προεκτάσεις
62ο ΦΚΘ: Το «C’ Mon C’ Mon» είναι όσο γλυκό(πικρο) του επιτρέψεις να είναι
62o ΦΚΘ: Πόσοι είναι εκείνοι που μπορούν να φτάσουν στα «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου;
62o ΦΚΘ: Το «Evolution» του Κορνέλ Μουντρουτσό είναι τρεις μικρού μήκους που θα ήθελαν να είναι μια κανονική ταινία
62ο ΦΚΘ: Είδαμε το «Social Hygiene» και... Ντενί Κοτέ, ξέρουμε τι έκανες πέρυσι στην καραντίνα
62ο ΦΚΘ: Το «Γεγονός» της Οντρέι Ντιγουάν είναι η ταινία που είχες ανάγκη και δεν το ήξερες
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά! Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα

Ιδού οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του»: Αυτό είναι το αφιέρωμα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Δράσεις της αγοράς με πρέσβη τον Φώτη Σεργουλόπουλο στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού» εμπνέει το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οπτική ταυτότητα 62ου ΦΚΘ: Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς φέρνει την κυρία Τεπενδρή στη Θεσσαλονίκη