Ανασκόπηση 2018: Οι Ταινίες της Εβδομάδας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:00
27/12

Ανασκόπηση 2018: Οι Ταινίες της Εβδομάδας

Για 'μας κάθε Πέμπτη σημαίνει καινούργιες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από τις 52 Πέμπτες της χρονιάς σας παρουσιάζουμε λοιπόν αυτές που ξεχώρισαν, συζητήσαμε, άρεσαν πολύ ή δίχασαν. Ιδού λοιπόν οι Ταινίες της Εβδομάδας για το 2018!

Ταινία της Εβδομάδας (11/1/2018)
Ο Τοντ Χέινς προσκαλεί σε ένα μαγευτικό «Δωμάτιο των Θαυμάτων»

Από τον Λουκά Κατσίκα

Δύο χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Carol» ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά επιστρέφει με ένα μεγαλόκαρδο και γλυκύτατο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, το οποίο διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα των περσινών Καννών και στάθηκε η ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (18/1/2018)
Το «Zama» της Λουκρέσια Μαρτέλ είναι ένα εξωτικό και παράδοξο ταξίδι του μυαλού

Από τον Λουκά Κατσίκα

Μπορεί να χρειάστηκε εννέα χρόνια για να επιστρέψει πίσω από την κάμερα, με το φιλόδοξο τέταρτο φιλμ της, ωστόσο, μια από τις σημαντικότερες σκηνοθετικές γυναικείες φωνές στον κόσμο αποθεώνει την έννοια του καλλιτεχνικού σινεμά με μια απαιτητική και παράδοξα γοητευτική δημιουργία.

Ταινία της Εβδομάδας (25/1/2018)
«The Disaster Artist», ο θρίαμβος του Τζέιμς Φράνκο για έναν κατά λάθος θρίαμβο

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Το magnum opus του Τζέιμς Φράνκο (Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού) για «την χειρότερη ταινία όλων των εποχών» είναι το απόλυτο must-see και μαζί μία από τις διασκεδαστικότερες και πιο «καμμένες» κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς.

Ταινία της Εβδομάδας (1/2/2018)
Η «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον είναι ένας πολλαπλός θρίαμβος

Από τον Λουκά Κατσίκα

Υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου ρόλου, Μουσικής Υπόκρουσης και Κοστουμιών), η καινούργια ταινία του Άντερσον είναι ένα σαγηνευτικό γοτθικό ρομάντζο το οποίο σηματοδοτεί με τον πλέον αξέχαστο τρόπο τον αποχαιρετισμό του Ντάνιελ Ντέι Λιούις στην ηθοποιία.

Ταινία της Εβδομάδας (8/2/2018)
Το «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» είναι μια από τις ωραιότερες ερωτικές ιστορίες που μας διηγήθηκε ποτέ το σινεμά

Από τον Λουκά Κατσίκα

Τέσσερις μήνες μετά την πανελλήνια (και πανηγυρική) πρώτη προβολή του στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το υποψήφιο για 4 Όσκαρ love story του Λούκα Γκουαντανίνο κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες όχι ως μια ακόμη ερωτική ταινία, αλλά ως μια ταινία που μπορείς να ερωτευτείς.

Ταινία της Εβδομάδας (15/2/2018)
Η «Μορφή του Νερού» είναι η σινεφίλ αγκαλιά του ντελ Τόρο στον μαγικό ρεαλισμό

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Τα τέρατα έσωσαν τη ζωή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σε νεαρή ηλικία και αυτός ανταποδίδει τη χάρη με ένα γλυκό παραμύθι για τους φοβισμένους και ηττημένους αυτού του κόσμου, έχοντας ως όπλο τη γνήσια σινεφιλία του.

Ταινία της Εβδομάδας (22/2/2018)
Ο Κλιντ Ίστγουντ και το σινεμά βεριτέ στην «Αναχώρηση για Παρίσι 15:17»

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Ο Ίστγουντ φτιάχνει ένα φιλμικό αξιοπερίεργο, κινούμενο μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, τόσο ενδιαφέρον που, πραγματικά, σε κάνει να στενοχωριέσαι που δεν το έστησε όλο έτσι, δεδομένου πως oι σκηνές, όπου επιχειρείται εμπλουτισμός του δράματος, σαν τις εισαγωγικές, είναι οι πιο αδύναμες.

Ταινία της Εβδομάδας (1/3/2018)
Οι ταπεινές προθέσεις και η μεγάλη καρδιά της «Lady Bird»

Από τον Λουκά Κατσίκα

Υποψήφιο για 5 Όσκαρ, το σκηνοθετικό ντεμπούτο-έκπληξη της συμπαθέστατης 34χρονης ηθοποιού είναι μια ανεπιτήδευτη και γλυκύτατη κατάθεση πάνω στο πέρασμα ενός 18χρονου κοριτσιού από την εφηβεία στην ενηλικίωση κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους.

Ταινία της Εβδομάδας (8/3/2018)
Tο «Foxtrot» είναι ο χορός ενός άντρα με το πεπρωμένο του
Από τον Κωστή Θεοδοσόπουλο

Οκτώ χρόνια μετά τον Χρυσό Λέοντα που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βενετίας για τον εξαιρετικό «Λίβανο», ο Σάμουελ Μαόζ επιστρέφει σε μια γνώριμη γι’ αυτόν θεματική, υπογράφοντας μια γλυκόπικρη σπουδή πάνω στον μιλιταριστικό παραλογισμό και στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας και Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (15/3/2018)
Το «Πρόσωπα και Ιστορίες» της Βαρντά είναι το καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς

Από τον Λουκά Κατσίκα

Όταν η 88χρονη γιαγιά της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ συνάντησε έναν ζωηρό 33χρονο εικαστικό και μαζί αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα παιχνιδιάρικο και βαθιά ανθρώπινο ταξίδι στη γαλλική επαρχία το αποτέλεσμα στάθηκε αφοπλιστικό: μια γλυκύτατη και έξω καρδιά ταινία δρόμου που διεκδίκησε (και έπρεπε να είχε νικήσει) το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ταινία της Εβδομάδας (22/3/2018)
Το «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» είναι ένα εκρηκτικό υπαρξιακό θρίλερ
Από τον Λουκά Κατσίκα

Βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και ηχηρό sold out κατά την πανελλήνια πρώτη προβολή του στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της σκηνοθέτιδος Λιν Ράμσεϊ, για ένα από τα πολυσυζητημένα φιλμ της χρονιάς.

Ταινία της Εβδομάδας (29/3/2018)
Το «Ready Player One» είναι η δημιουργική επιστροφή του Σπίλμπεργκ στα '80s
Από τον Πάνο Γκένα

Μία οπτικοποιημένη μνήμη, στην οποία μπορείς να ανακαλέσεις αυτόματα εικόνες, μουσικές, χαρακτήρες και καταστάσεις που έχεις αποθησαυρίσει. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει στη δεκαετία του ‘80 και στο είδος που καθόρισε κινηματογραφικά, διασκευάζοντας το ομώνυμο βιβλίο του Έρνεστ Κλάιν. Χαμός στην… ποπ κουλτούρα!

Ταινία της Εβδομάδας (19/4/2018)
«Καλπάζοντας με το Όνειρο» και τη Χρυσή Αθηνά των Νυχτών Πρεμιέρας

Από τον Λουκά Κατσίκα

Ο μεγάλος νικητής στα βραβεία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του περσινού Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Ταινία της Εβδομάδας (26/4/2018)
Η «Οδύνη» διεκδικεί μια βαθιά σύνδεση με την ιδιοσυγκρασιακή πένα της σπουδαίας Μαργκερίτ Ντυράς

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Με τα σύννεφα του πολέμου να αρχίζουν να απομακρύνονται από το Παρίσι, η αντιστασιακή συγγραφέας Μαργκερίτ Ντυράς ζει με την αγωνία αν ο φυλακισμένος από τη Γκεστάπο σύζυγός της θα γυρίσει ζωντανός. Επιβλητική η φιγούρα της Μελανί Τιερί στο ρόλο της δημοφιλούς Γαλλίδας λογοτέχνιδας και σεναριογράφου του «Χιροσίμα Αγάπη Μου», σε ένα αξιόλογο βιογραφικό δράμα που ξεχωρίζει για την επιδεξιότητα του σκηνοθέτη Εμανουέλ Φινκιέλ να προσεγγίσει σε βάθος τόσο την ηρωίδα του, όσο και πολιτικά φορτισμένο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Ταινία της Εβδομάδας (31/5/2018)
Η Σαρλίζ Θερόν είναι μία εξαντλημένη μητέρα στο τρυφερό «Tully»

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Λιγότερο εξυπνακίστικη και περισσότερο δυσάρεστη, παρά το χιούμορ της, η «Tully» είναι το πιο ισορροπημένο ως σήμερα παιδί της συνεργασίας Ράιτμαν-Κόντι («Juno» και «Young Adult»), υποστηριζόμενο από την πειθαρχημένη ερμηνεία της Θερόν. 

Ταινία της Εβδομάδας (7/6/2018)
Ο Ίθαν Χοκ γίνεται άγιος και αμαρτωλός στις υποδειγματικές «Ακρότητες»
Από τον Λουκά Κατσίκα

Ζητήματα ηθικής, θρησκείας, μοντέρνας απόγνωσης και βαθιάς υπαρξιακής κρίσης πρωταγωνιστούν σε μια από τις καλύτερες ταινίες που υπέγραψε στην καριέρα του ο 71χρονος Πολ Σρέιντερ: Σεναριογράφος του «Ταξιτζή», του «Οργισμένου Ειδώλου» και του «Τελευταίου Πειρασμού», σκηνοθέτης του «Επάγγελμα Ζιγκολό» και του «Μίσιμα».

 

Ταινία της Εβδομάδας (14/6/2018)
Ναι, η «Διαδοχή» είναι η ταινία τρόμου της χρονιάς!

Από τον Λουκά Κατσίκα

Δεξιοτεχνική σκηνοθεσία, σενάριο πολλαπλών αναγνώσεων, μια από τις πιο αποστομωτικές γυναικείες ερμηνείες που είδαμε τελευταία, μια πλοκή που μπλέκει το οικογενειακό δράμα με τον γκραν γκινιόλ τρόμο και ένας πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός ο οποίος φιλοδοξεί να προκαλέσει στο κοινό αντίκτυπο όμοιο με εκείνο του «Μωρού της Ρόζμαρι».

 

Ταινία της Εβδομάδας (21/6/2018)
Με το πανέμορφο ντεμπούτο της, η Κάρλα Σιμόν προσκαλεί σε «Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι»
Από τον Λουκά Κατσίκα

Φορτωμένη βραβεία σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού, η τρυφερή πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ισπανικής καταγωγής Κάρλα Σιμόν περιέχει ένα σενάριο βασισμένο σε προσωπικά βιώματα, διακριτική σκηνοθεσία, μεγάλη αγάπη για τους ήρωές της και μια αποστομωτική παιδική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Λάια Αρτίγκας.

Ταινία της Εβδομάδας (5/7/2018)
«Η Σωτηρία της Ψυχής» είναι ένα ταξίδι εκεί που οι Ινδοί του χθες συναντούν την Ινδία του σήμερα
Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τρυφερή, ηθογραφική σπουδή πάνω στο χθες και το σήμερα των γενεών στην Ινδία καθώς και στην επανεύρεση της θρησκευτικά και πολιτισμικά σημαντικής για τον Ινδουϊσμό στάσης απέναντι στον θάνατο.

Ταινία της Εβδομάδας (12/7/2018)
Το «Μια Αμερικανική Ληστεία» είναι ένα προσεγμένο υβρίδιο heist movie και ντοκιμαντέρ
Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Μπαρτ Λέιτον, του ντοκιμαντερίστα που μας χάρισε πριν λίγα χρόνια τον εκπληκτικό «Απατεώνα», παντρεύει σινεφιλικά το είδος του ντοκιμαντέρ με τη μεγάλη παράδοση του heist movie, αναβιώνοντας μία από τις πιο εξωφρενικές ληστείες της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο προικισμένους ηθοποιούς της νέας γενιάς (Μπάρι Κέογκαν, Έβαν Πίτερς).

Ταινία της Εβδομάδας (23/8/2018)
Στο κινηματογραφικό τερέν του «Borg McEnroe: Όλα για τη Δόξα»
Από τον Πάνο Αχτσιόγλου

Η ιστορική πλέον αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους τενίστες όλων των εποχών κινηματογραφείται με μια μελαγχολική ματιά από τον Δανό Γιάνους Μετζ, ο οποίος ανακαλύπτει, μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του δύο αθλητές που, όσο κι αν προσπαθούσαν για το αντίθετο, τελικά δεν υπήρξαν και τόσο διαφορετικοί.

Ταινία της Εβδομάδας (30/8/2018)
Η «Πτώση» είναι μια άξια «Επικίνδυνη Αποστολή»
Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το πιο αξιόπιστο μεγάλο franchise της εποχής μας έχει ως μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του και τις αναπόφευκτες επαναλήψεις του, αλλά προσφέρει ξανά ένα χορταστικό θέαμα παίζοντας πάνω στα όρια της δράσης χάρη στον αειθαλή πρωταγωνιστή του και μια σειρά από μικρά σόου που στήνει η ομάδα του.

Ταινία της Εβδομάδας (20/9/2018)
Γκας Βαν Σαντ και Χοακίν Φοίνιξ στο συγκινητικό μονοπάτι του «Μην Ανησυχείς, δε θα Φτάσει Μακριά με τα Πόδια»

Από τον Πάνο Γκένα

 

Γκας Βαν Σαντ και Χοακίν Φίνιξ συνεργάζονται ξανά 23 χρόνια μετά το «Έτοιμη για Όλα»  για την αληθινή ιστορία του τετραπληγικού εικονογράφου Τζον Κάλαχαν (1951-2010). Επίσημη συμμετοχή στο 68o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Ταινία της Εβδομάδας (27/9/2018)
Με την «Παρείσφρηση» ο Σπάικ Λι ξανακάνει το σωστό

Από τον Λουκά Κατσίκα

Με την καλύτερη ταινία του εδώ και πολύ καιρό, ο Σπάικ Λι διηγείται μια εξωφρενική, όμως πέρα για πέρα αληθινή ιστορία που συνέβη στην Αμερική των seventies μέσα από έναν πανίσχυρο συνδυασμό κωμωδίας, αστυνομικής δράσης, πολιτικού ακτιβισμού και ρητορείας ο οποίος του κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Ταινία της Εβδομάδας (4/10/2018)
Ο χαρισματικός Ρόμπερτ Ρέντφορντ λέει αντίο (;) με το «Ο Κύριος & Το Όπλο»

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Ρέντφορντ αποχαιρετά (;) το σινεμά με μια μικρή ταινία, πλήρη όμως από το χάρισμά του και διάστικτη από ιστορίες μιας φιλμογραφίας και μιας ζωής. Του ηθοποιού και των συνενόχων θεατών του. Ταινία Λήξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (11/10/2018)
Το «Σπίτι που Έχτισε ο Τζακ» του Λαρς Φον Τρίερ.

Η νέα ταινία του Λαρς Φον Τρίερ δίχασε το cinemagazine.gr, οπότε φιλοξενήσαμε δυο διαφορετικά κείμενα-αναγνώσεις.

«Μουσείο εγκλημάτων» με θεμέλια ανθρώπινες ζωές, αυτό το «Σπίτι» είναι ένα επίκαιρο κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό σχόλιο. Και πολύ προσωπικό. Από τον Πάνο Γκένα

Μία μεγαλόσχημη ανακύκλωση βίας, κοινοτοπίας και μιας άβολης απόπειρας σαρδόνιας απολογίας για όσα (υπερβολικά) του έχουν κατά καιρούς προσάψει. Από τον Νεκτάριο Σάκκα

 

Ταινία της Εβδομάδας (18/10/2018)
«Ο Πρώτος Άνθρωπος» είναι ένα τρυφερό και μεγαλειώδες κινηματογραφικό ταξίδι

Από τον Πάνο Γκένα

Δυο χρόνια μετά το «La La Land», ο Ντάμιεν Σαζέλ ξανασυνεργάζεται με τον Ράιαν Γκόσλινγκ και με έμπνευση το πρώτο ταξίδι του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι το 1969, πραγματοποιεί ένα μεγάλο, τρυφερό βήμα στην καριέρα του.

Ταινία της Εβδομάδας (25/10/2018)
Ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβλικόφσκι είναι ένα ρομαντικό οδοιπορικό στα χαρακώματα του έρωτα

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Η θυελλώδης σχέση ενός μαέστρου και μιας νεαρής ερμηνεύτριας δοκιμάζεται, περιπλανώμενη στην Ευρώπη των πρώτων ψυχροπολεμικών χρόνων. Στην αδιαπραγμάτευτα ρομαντική ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Πάβελ Παβλικόφσκι («Ida»), ο έρωτας είναι ένας πόλεμος ψυχρός, η έκβαση του οποίου κρίνεται στα πάσης φύσεως σύνορα, πραγματικά και συμβολικά. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών για μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Ταινία της Εβδομάδας (1/11/2018)
Η «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο είναι φτιαγμένη να προκαλέσει θαυμασμό και απόγνωση

Από τον Λουκά Κατσίκα

Σπάνια φορά όπου ένα ριμέικ κλασικού φιλμ κατόρθωσε να προκαλέσει τέτοια περιέργεια και ανυπομονησία, η φιλόδοξη διασκευή που επιχείρησε ο σκηνοθέτης του «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» σε μια από τις διασημότερες δημιουργίες τρόμου που έγιναν ποτέ κατορθώνει κάτι μοναδικό: να ενώσει το μεγαλειώδες, το ριψοκίνδυνο και το φαιδρό στην ίδια ταινία.

Ταινία της Εβδομάδας (8/11/2018)
Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ πετυχαίνει μια αξιομνημόνευτη «Ληστεία στο Μουσείο»

Από τον Λουκά Κατσίκα

Απολαυστική περιπέτεια, ταινία δρόμου και ειρωνική αναπαράσταση μιας απίστευτης αληθινής ιστορίας σε ένα πρώτης τάξεως δείγμα ψυχαγωγικού σινεμά το οποίο κέρδισε βραβείο για το σενάριό του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και για τη σκηνοθεσία του στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ταινία της Εβδομάδας (15/11/2018)
Οι «Κληρονόμοι», τιμημένοι με τη Χρυσή Αθηνά των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας, διεκδικούν το ξενόγλωσσο Όσκαρ

Από τον Λουκά Κατσίκα

Με το μεγάλο έπαθλο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, τρία βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και πολυάριθμες άλλες βραβεύσεις σε κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού, οι «Κληρονόμοι» του Μαρσέλο Μαρτινέσι αποτελούν και την επίσημη υποβολή της Παραγουάης στα προσεχή Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Δείτε τους από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες. 

Ταινία της Εβδομάδας (22/11/2018)
«Dogman», ο ταπεινός θρίαμβος του Ματέο Γκαρόνε

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης του «Γόμορρα», επιστρέφει στον κόσμο του εγκλήματος με έναν ταπεινό θρίαμβο, παραδίδοντας μία πολύτιμη σπουδή πάνω στον αφόρητο κλοιό της βίας. Βραβείο στις Κάννες για την καθηλωτική ερμηνεία του Μαρτσέλο Φόντε.

Ταινία της Εβδομάδας (29/11/2018)
Το «Κριντ ΙΙ» πυγμαχεί με το παρελθόν και κερδίζει το μέλλον

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Γνωστική, σύνθετη συνέχεια του τέλειου, αλλά απλούστερου, reboot του 2015, που επιτυγχάνει να βρει και τον σεβασμό μιας κινηματογραφικής κληρονομιάς και να οδοστρώσει τη διαδρομή μιας νέας, ελεύθερης, σειράς.

Ταινία της Εβδομάδας (6/12/2018)
Για τους «Κλέφτες Καταστημάτων» του Κόρε-Έντα, σημασία έχει να αγαπάς

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ο σημαντικός Ιάπωνας δημιουργός των «Κανείς Δεν Ξέρει» και «Πατέρας και Γιος», Χιροκάζου Κόρε-Έντα, στοχάζεται πάνω στις έννοιες του δικαίου και της οικογένειας έχοντας σταθερά για πυξίδα του τον ανθρωπισμό, στο φιλμ που κέρδισε επάξια τον φετινό Χρυσό Φοίνικα και - κυρίως - τις καρδιές μας.

Ταινία της Εβδομάδας (13/12/2018)
Το «ROMA» του Αλφόνσο Κουαρόν είναι μία κινηματογραφική ωδή στη μνήμη και την Ιστορία
Από τον Πάνο Γκένα

Ο Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας είναι μία αναγκαία υπενθύμιση πως η ιστορία μας και η Ιστορία συμβαδίζουν. Μαζί και μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Απολαύστε τη στην αίθουσα, εκεί που της αξίζει.

Ταινία της Εβδομάδας (20/12/2018)
Η «Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» για να χρωματίσει με ελπίδα το γκρίζο των καιρών μας

Από τον Πάνο Γκένα

Η Μαίρη Πόπινς ξαναπιάνει την ομπρέλα της και πετά προς τη μεγάλη οθόνη πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη μαγική της προσγείωση έχοντας μία θαυμάσια Έμιλι Μπλαντ έτοιμη για μουσικοχορευτικά μαθήματα αφύπνισης φαντασίας.

Διαβάστε ακόμη
Ανασκόπηση 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!
Ανασκόπηση 2018: Οι αφίσες της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Οι ατάκες της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Οι σκηνές της χρονιάς
Ανασκόπηση 2018: Τα πρόσωπα της χρονιάς
Ανασκοπηση 2018: Οι καλύτερες ταινίες που... δεν είδατε!
Ανασκόπηση 2018: Απογοητεύσεις και υπερεκτιμημένα της χρονιάς