Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης γράφει για τα 40 περίεργα κύματα ενός σκαψίματος - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:24
31/12

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης γράφει για τα 40 περίεργα κύματα ενός σκαψίματος

Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr ολοκληρώνει τα θέματα των φετινών ανασκοπήσεων με μία αναφορά στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, την ελληνική ταινία της χρονιάς που αγάπησε το κοινό, έκανε την έκπληξη στα ταμεία των θερινών κινηματογράφων και σάρωσε στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 10 Ίρις.

Από τον Τζώρτζη Γρηγοράκη

2014. Πρώτο κύμα. H συγγραφή του σεναρίου. Δύσκολο πράμα η οπτικοακουστική φαντασία πάνω στο λευκό χαρτί. Όταν ολοκληρώσεις μια γραφή του σεναρίου σε καίει να πας να το γυρίσεις άμεσα, όμως όσο το αφήνεις να ζυμωθεί, τόσο ωριμάζει. Ο χρόνος μπορεί να είναι και ο καλύτερος επιμελητής σεναρίου. 

2015. Δεύτερο κύμα. Η χρηματοδότηση ή αλλιώς ο Γολγοθάς. Εδώ απλά παρακαλάς το σύμπαν για καλή τύχη και εφόσον σου δοθεί, ευγνωμονείς τους παραγωγούς που στήριξαν μια μάχη σχεδόν αδύνατη να νικηθεί.  

2017. Προ-παραγωγή. Φουρτούνα. Όλα του γάμου δύσκολα. Κάθε κίνηση μια περίπλοκη μαθηματική εξίσωση. Το κάστινγκ επίπονο και χρονοβόρο. Το ρεπεράζ σαν το γεφύρι της Άρτας. Στις πρόβες ψάχνουμε για τον αέρα του δάσους ανάμεσα στους τοίχους της πόλης. Η ταινία από αναβολή σε αναβολή για κάνα δυο χρόνια. Τα νεύρα γίνονται πείσμα. 

2018. Γύρισμα. Στο μάτι του κυκλώνα. Στον πόλεμο, που λένε, όλα ανατρέπονται. Ξεχνάς και το ποιος είσαι, αλλά τουλάχιστον ποτέ το γιατί είσαι εκεί. Στο ρινγκ η θεωρία της   προετοιμασίας παίζει μικρό ρόλο, κάθε τι που προκύπτει πρέπει χρησιμοποιείται υπέρ της ταινίας. Και προκύπτουν πολλά. Τέχνη πολεμική. 

2019. Αποπεράτωση. Η ηρεμία μετά την καταιγίδα (και πριν από την επόμενη). Ο απολογισμός του τι φανταζόσουν ότι ήθελες να κάνεις, τι κατάφερες να κάνεις στον αγωνιστικό χώρο, και τι υλικά τελικά έχεις διαθέσιμα για να κόψεις και να ράψεις. Σιγοψήνουμε την συνταγή μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, όπου έγιναν τα οπτικά εφέ και ο ήχος. 

2020. Σερφάροντας στην παγκόσμια πρώτη στο φεστιβάλ Βερολίνου. Η προβολή και η βράβευση είναι τεράστια χαρά, τιμή και αποζημίωση για τις φουρτούνες που περάσαμε. Την ίδια ακριβώς στιγμή, χτυπάει άλλο ένα περίεργο κύμα, ιού αυτή τη φορά, με βασιλική Κορώνα. Το «Digger» εμβολιάστηκε στο Βερολίνο και ταξιδεύει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ εμείς μείναμε κλεισμένοι με το ποντίκι στο χέρι, πίσω από τις οθόνες μας, βιώνοντας ψηφιακές φεστιβαλικές εμπειρίες στα ζουμ τηλεπαράθυρα. 

Το «Digger» κέρδισε στο Βερολίνο το Βραβείο της International Confederation of Art House Cinemas

2021. Ελληνική διανομή. Μια ταινία με βροχές, λάσπη, ομίχλη και χιονιά κάνει πρεμιέρα ντάλα καλοκαίρι στα θερινά. Με σκιές από τα γύρω δέντρα πάνω στην προβολή. Με τον αέρα να φυσάει το κοινό την ώρα που φυσάει ο αέρας στο δάσος στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μια τρίτη διάσταση αισθήσεων. Και τα παπάκια με τις φτιαγμένες εξατμίσεις απ’ έξω να ακούγονται πιο δυνατά από τη μηχανή του πρωταγωνιστή που μιξάραμε για δυο μήνες. Έχει ο καιρός γυρίσματα και επιτέλους παίζεται και στους χειμερινούς κινηματογράφους.  

2022. Happy New York και LA. Η ταινία έχει ωριμάσει αρκετά και παίρνει τον δικό της δρόμο. Περνάει τα κύματα του Aτλαντικού και συνεχίζει το ταξίδι της στην Αμερική, καθώς επίσης σε πλατφόρμες και αίθουσες ανά το κόσμο.  

Όλα αυτά τελικά μπορεί να μην έχουν και τόση σημασία, όσο έχει ότι η ταινία τελικά βρήκε ένα κοινό και επικοινώνησε. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους συντελεστές που έδωσαν τόσα πολλά για να κάνουμε αυτό το ταξίδι που, μετά από τόσα κύματα, κατάφερε να συμπαρασύρει μαζί του ένα κόσμο που την τίμησε και με την παρουσία του στις αίθουσες. Όπως το θέατρο δεν είναι θέατρο χωρίς το κοινό, αλλά είναι πρόβα, έτσι και το σινεμά δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του κοινού. Η ταινία γίνεται ο μαγικός χωροχρόνος που δημιουργείται από τον «διάλογο» μεταξύ του έργου και των θεατών.   

Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργία. 

Τζώρτζης Γρηγοράκης 
30.12.2021 

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2021: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς και τα TOP-10 των συντακτών

Η ετήσια λίστα με τις καλύτερες ταινίες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς της χρονιάς σύμφωνα με τους συντάκτες του ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr.

Ανασκόπηση 2021: Το κινηματογραφικό 2021 είναι γυναίκα

Η Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, γράφει για την κινηματογραφική χρονιά των γυναικών.

Ανασκόπηση 2021: Το ελληνικό box office της χρονιάς

Ο Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Αθηνόραμα και πρώην Διευθυντής του ΣΙΝΕΜΑ και των Νυχτών Πρεμιέρας, αναλύει το box office μιας κινηματογραφικής σεζόν εφτά μηνών που (σχεδόν) όλοι θέλουν να ξεχάσουν το γρηγορότερο.

Ανασκόπηση 2021: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης γράφει για τα 40 περίεργα κύματα ενός σκαψίματος

Αναφορά στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, την ελληνική ταινία της χρονιάς που αγάπησε το κοινό, έκανε την έκπληξη στα ταμεία των θερινών κινηματογράφων και σάρωσε στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 10 Ίρις.

Ανασκόπηση 2021: Η κινηματογραφική αίθουσα σε κρίση

Ο Γιάννης Καλφακάκος, Πρόεδρος των Ελλήνων διανομέων (ΕΔΙΚΤΕ) και οι αιθουσάρχες των Άστορ (Μπάμπης Κονταράκης), Ιντεάλ (Γιώργος Σπέντζος) και Άστυ (Γιώργος Στεργιάκης), μας μιλούν για τον μεγάλο κινηματογραφικό ασθενή της πανδημίας, την αίθουσα.

Ανασκόπηση 2021: Το σινεμά και οι πλατφόρμες

Ο Τάσος Μελεμενίδης, Head of Curation & Acquisitions της ελληνικής πλατφόρμας Cinobo, γράφει για το σινεμά στη χρονιά (και στα χρόνια) του streaming.

Ανασκόπηση 2021: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δώρα από το ΣΙΝΕΜΑ

Η ώρα για να ψηφίσετε τις ταινίες που ξεχωρίσατε το 2021 έφτασε! Δηλώστε συμμετοχή στη μεγάλη ψηφοφορία του cinemagazine.gr και μπείτε στην κλήρωση για συνδρομές Cinobo, βιβλία που ενέπνευσαν ταινίες και σειρές, καθώς και πακέτα συλλεκτικών κινηματογραφικών δώρων.